BURNO U BANJOJ LUCI: Narodna skupština Republike Srpske o zakonu koji mijenja sve...

Nakon što je Vlada RS utvrdila nacrt ovog zakona, uslijedile su brojne reakcije predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

  • Vijesti

  • 26. Sep. 2023  

  • 0

Narodna skupština Republike Srpske danas bi, između ostalog, trebalo da razmatra Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je izazvao brojne reakcije i negativne komentare.

Kako je navedeno u Nacrtu zakona, tim zakonom se osniva poseban registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja, uređuju uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija.

Nakon što je Vlada RS utvrdila nacrt ovog zakona, uslijedile su brojne reakcije predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH je saopćeno da EU snažno apeluje na Vladu RS da povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Evropska unija također poziva sve poslanike NSRS da ne glasaju za taj nacrt zakona, „usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente“.

– Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti sa više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva RS za unapređenje evropskih integracija, a posebno sa ključnim prioritetom 11. o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12. o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za BiH – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH navode da Nacrt zakona o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija „ima za cilj da ušutka i zastraši organizacije civilnog društva, suzbije slobodu udruživanja i izražavanja, te ugrozi pluralizam i kritiku vladinih politika“.

– Vlada RS-a pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira. Ona mora prestati sa udarima na pravo građana na udruživanje i ne treba se plašiti kritika. Ovakvom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i mora biti povučen – navedeno je na X platformi OHR-a.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler uputio je otvoreno pismo poslanicima Narodne skupštine RS u kojem navodi da, ukoliko bude usvojen, zakon bi imao veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava građana u RS-u, kao i na međunarodne i domaće obaveze BiH, uključujući prava sadržana i u Ustavu BiH i u Ustavu RS-a.

Dodao je kako bi taj zakon „ozbiljno narušio pravo na slobodu udruživanja tako što bi u značajnoj mjeri smanjio već ionako nedovoljan i sve manji prostor za funkcionisanje organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i zaštitnika ljudskih prava u RS-u“.

– Taj zakon bi, pored toga, spriječio saradnju s međunarodnim partnerima i organizacijama, uključujući i one čija je BiH i sama članica – naveo je Aggeler.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović uputila je pismo predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću u kojem navodi da nevladine organizacije igraju važnu ulogu u demokratskom društvu i da te organizacije, kao i njihovo članstvo, uživaju neotuđiva prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i izražavanja, te pravo na zaštitu od diskriminacije.

Pozvala je članove NSRS da ne usvoje predloženi Nacrt zakona. Podsjetila je da je BiH članica Vijeća Evrope od 2002. godine, a njeni entiteti RS i Federacija BiH su dužni poštovati standarde i vrijednosti te organizacije u cilju obezbjeđivanja zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona.

Centri civilnih inicijativa (CCI) također su pozvali poslanike u NSRS da navedeni nacrt zakona povuku sa sjednice, odnosno da ne usvoje Nacrt zakona u predloženoj formi.

– Navedenim Nacrtom zakona se podstiče diskriminacija organizacija koje se finansiraju iz međunarodnih izvora, uz propisivanje dodatnih obaveza i sistema kontrole pored već postojećih. Zbog toga se predviđena zakonska rješenja mogu tumačiti kao restriktivni mehanizam usmjeren na ograničavanje djelovanja neprofitnih organizacija.

S obzirom na to da se navedenim nacrtom predviđa zabrana pojedinih aktivnosti neprofitnih organizacija, kao što je zagovaranje za unapređenje zakona i javnih politika, uvode posebne procedure izvještavanja i inspekcijski nadzor, te uspostavlja posebni registar, uz korištenje sintagmi kao što je „agenti stranog uticaja“, eventualnim usvajanjem ovog zakona podstakla bi se otvorena cenzura i stigmatizacija civilnog društva – ističu iz CCI-ja.

Transparency International u BiH (TIBiH) poručio je poslanicima u NSRS da ne dozvole diskriminaciju i kršenje Ustava, te da odbace nacrt predloženog zakona.

Iz TI BiH ističu da obrazloženje svrhe donošenja ovog zakona nema nikakvo utemeljenje i navodi na zaključak da je cilj i svrha tog zakona dodatno opterećenje rada udruženja, smanjenje prostora za rad, slobode govora, okupljanja i udruživanja, te sužavanje prostora za kritiku rada javne vlasti.

NSRS danas bi, osim Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, trebao razmatrati po hitnom postupku i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Između ostalog, trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...