MMF DAO MIŠLJENJE: RS ima velike probleme, MORA SE ZADUŽITI za oko 1,2 milijarde KM

Ukupni javni dug Bosne i Hercegovine će ostati na nivou ispod 30 posto BDP-a

  • Ekonomija

  • 27. Sep. 2023  

  • 1

"Za bh. entitet RS će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu", navedeno je u izvještaju MMF.

"Ukupni javni dug Bosne i Hercegovine će ostati na nivou ispod 30 posto BDP-a, pri čemu su finansijske potrebe u 2023. povećane zbog velikih otplata duga", navodi se u izvještaju MMF o stanju u Bosnu i Hercegovini.

U izvještaju je navedeno da se potrebe entiteta za finansiranjem u 2023. značajno razlikuju: Federacija BiH ima umjerene potrebe, dok Republika Srpska se mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (oko 610 miliona eura) za finansiranje dospjevajućeg duga i budžetskog deficita.

"RS je uspjela refinansirati 168 miliona eura duga po osnovu euroobveznica koji je dospio u junu, uglavnom putem izdavanja obveznica slične vrijednosti na domaćem tržištu. Međutim, za RS će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu", navedeno je u izvještaju.

Dalje se navodi da, prema osnovnom scenariju, osoblje MMF pretpostavlja da će RS biti u mogućnosti da pribavi dodatno vanjsko finansiranje.

U slučaju nedostatka vanjskog finansiranja, MMF smatra da RS treba prioritet dati smanjenju tekuće potrošnje, piše RTV BN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...