LOVA DO KROVA: Pojavila se osoba koja je na lutriji osvojila milijarde, dobitni brojevi su...

Većina dobitnika velikih nagrada odlučila je da primi nagradu kao jednokratnu, paušalnu isplatu.

  • Šareni svijet

  • 28. Sep. 2023  

  • 0

Osoba koja je u augustu na američkoj lutriji "Mega millions" dobila "jackpot" od 1,6 milijardi dolara - treći po veličini u historiji SAD, javila se da preuzme nagradu, saopštili su zvaničnici u srijedu. Po zakonu Floride, ime pobjednika se mora prijaviti najkasnije 90 dana od datuma dobijanja nagrade, a to je bilo 25. septembra, rekli su zvaničnici Lutrije. Lutrija u srijedu nije potvrdila da li je ta osoba uzela dobitak kao paušal - odjednom, kada je manji ili kao anuitet - isplatu na rate, a nije preciziran ni procenjeni iznos paušala.

Na Floridi, pobjednici moraju da traže paušalnu sumu u roku od 60 dana od izvlačenja. Oni imaju do 180 dana ako se odluče za anuitet nagrade koji se isplaćuje u 30 godišnjih rata. Jackpot također podliježe federalnim porezima. Ne postoji državni porez na dohodak na Floridi.

Dobitni listić prodat je u samusluzi u Neptun Beachu, malom mjestu na obali Atlantika u blizini Jaksonvillea. Pobjednički brojevi 8. augusta bili su 13, 19, 20, 32, 33, a "Mega kuglica" je bila 14.

Sve u svemu, dosad je "Mega Millions" imao pet dobitaka od više od milijardu dolara. Najveći "jackpot" do sada bio je "Powerball" tiket u Kaliforniji od nevjerovatnih 2,04 milijarde dolara iz izvlačenja 8. novembra 2022. Sljedeći najveći je takođe bila "Powerball" nagrada od 1,586 milijardi dolara 13. januara 2016. Ta nagrada je podijeljena na tri dobitnika srećke prodate u Kaliforniji, Floridi i Tennesseju.

Jedna osoba u Južnoj Karolini je 23. oktobra 2018. osvojila 1,537 milijardi dolara, dok je u Maineu 13. januara 2023. osvojeno 1,35 milijardi dolara, a u Illinoisu 29. jula 2022. 1,337 milijardi dolara.

Historijski gledano, većina dobitnika velikih nagrada odlučila je da primi nagradu kao jednokratnu, paušalnu isplatu, prema Udruženju lutrije SAD.

Ponekad se pobjednici odlučuju za anuitet, uključujući dobitnika "jackpota" u Virgiiniji sa izvlačenjem 4. marta 2023. Taj pobjednik, čije ime ostaje anonimno prema zakonu Virginije, odabrao je anuitet - godišnje isplate od po 156,7 miliona dolara jednom godišnje.

"Mega Millions" se igra u 45 država SAD, a i u Washingtonu, D.C, i na Američkim Djevičanskim ostrvima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...