HDZ BiH JAČA SVOJU POZICIJU: Josip Brkić želi funkciju sekretara Ministarstva vanjskih poslova

Uskoro se očekuje raspisivanje konkursa za ovu značajnu poziciju, a kako je Patriji nezvanično potvrđeno ovu poziciju želi Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH. Navodno, ministar Elmedin Konaković saglasan je s ovim željama HDZ-a!?

  • Politika

  • 30. Sep. 2023  30. Sep. 2023

  • 4

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nema generalnog sekretara ministarstva, a dužnost vršioca dužnosti obavlja Sihana Čekić-Čaušević, piše Patrija.

Uskoro se očekuje raspisivanje konkursa za ovu značajnu poziciju, a kako je Patriji nezvanično potvrđeno ovu poziciju želi Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH. Navodno, ministar Elmedin Konaković saglasan je s ovim željama HDZ-a!?

Odlaskom sa mjesta zamjenika ministra upražnjenu poziciju dobio bi opet kadar HDZ-a BiH. Čini se da se zamjeniku ministra vanjskih poslova BiH Josipu Brkiću isplatila podrška koju je davao Konakoviću od dolaska na mjesto ministra, koji je nerijetko nije štedio riječi hvale za ministra.

Uporedo s hvalama koristio je svaku priliku da optužbi bivšu ministricu Biseru Turković za zloupotrebe ministarstva.

"Konaković i ja uistinu djelujemo kao jedan tim. On je sve ono što ministrica Turković nije bila. Inkluzivan, otvoren, pragmatičan, elokventan političar, koji je i predsjednik političke stranke i donosi vrlo brzo odluke", govorio je Brkić.

Također, poznato je da otkako je preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković je na skoro svaki svoj sastanak vodio svog zamjenika iz HDZ-a BiH.

A, zamjenik ministra, piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH ‘zamjenjuju ministre u slučaju njihove odsutnosti ili spriječenosti da obavljaju dužnost’.

Također, zamjenik ministra ima pravo odlučivati na sjednicama Vijeća ministara samo onda kada je ministar odsutan, pod uslovom da je ministar prenio svoje ovlaštenje na zamjenika i o tome obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

No, očito je da Brkiću to nije dovoljno, s obzirom na to da će mu eventualnim preuzimanjem pozicije sekretara MVP pozicija biti jača i dugovječnija. Posebno će biti ojačan HDZ BiH koji će uz zamjeničku poziciju kontrolirati i sve operativne procese unutar Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...