RECEP TAYYIP ERDOGAN O VOJNOJ INDUSTRIJI: "Turska je velesila u proizvodnji svog oružja"

Sa oko 80% ranih 2000-ih zavisnosti o stranom oružju, Turska je danas to svela na oko 20%.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2023  

  • 1

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan iskoristio je najveći turski festival avijacije i tehnologije da pozdravi napredak u odbrambenoj industriji zemlje, za koji je rekao da će ove godine biti okrunjen rekordnim izvozom.

Naglašavajući teren pokriven u posljednje dvije decenije, Erdoğan je rekao da domaće platforme izložene na Teknofestu predstavljaju ne samo proizvode nacionalnog tehnološkog pokreta, već i dosljedan rast Turske.

"Teknofest nije samo predstavljanje naših nacionalnih tehnoloških dostignuća; on odražava rastuću, jačanje i samopouzdanje Turske koja nadilazi granice", rekao je predsjednik prepunoj publici na aerodromu Çiğli u egejskoj provinciji Izmir.

"Simbolizira odlučnost, trud, strpljenje i hrabrost koji prevladavaju usred izazova. Ovdje smo svjedoci otporne snage volje protiv poteškoća i srca strastvenih u prevladavanju bilo koje prepreke", napomenuo je.

Erdoğan je izrazio opredijeljenost svoje vlade da Turska učini potpuno nezavisnom u odbrani i ponovio svoje povjerenje u svijetlu budućnost koja je pred nama, vođena mladim umovima.

Duboka transformacija Turske u odbrambenoj industriji potaknuta je nizom zapadnih embarga. Transformacija od 2002. godine ima za cilj smanjenje vanjske zavisnosti od zapadnog oružja kroz inovativne inženjerske inicijative i domaće razvijene tehnologije i osiguranje samodovoljnosti.

Pokretanje je potaknulo razvoj niza domaćih platformi za vazduh, kopno i more, što je na kraju pomoglo da se smanji zavisnost Turske od inostranstva u odbrani sa oko 80% ranih 2000-ih na oko 20% danas.

Sposobnosti njenih vozila, predvođenih borbenim dronom, izazvale su potražnju bez presedana zbog koje je Turska posljednjih godina sklopila izvozne poslove vrijedne milijarde dolara.

Izvoz je dostigao rekord od skoro 4,5 milijardi dolara u 2022. godini, a Erdoğan vidi da će ove godine dostići još jedan vrhunac.

"Uz naše inicijative odbrambene industrije, naš izvoz raste eksponencijalno. Naš cilj ove godine je da premašimo 6 milijardi dolara", rekao je predsjednik.

"Kao što smo prošle godine povećali izvoz u ovoj oblasti sa 248 miliona dolara na 4,5 milijardi dolara, nadam se da ćemo uspjeti nadmašiti ove brojke", dodao je.

"Neumorno ćemo raditi dan i noć dok se ne postigne cilj potpuno nezavisne Turske u odbrani".

Događaj u Izmiru, koji je počeo u srijedu i traje do nedjelje, obilježava treće izdanje Teknofesta ove godine, koji se poklapa sa stogodišnjicom Republike Turske.

Manifestacija se ranije održavala u različitim turskim gradovima u parnim godinama i u metropoli Istanbula u neparnim godinama.

Prvo ovogodišnje izdanje na istanbulskom aerodromu Atatürk u maju je dočekalo rekordnih 2,2 miliona posetilaca. Drugi, održan od 30. augusta do 3. septembra u glavnom gradu Ankari , privukao je skoro milion ljudi.

Erdogan je rekao da je oko 330.000 posjetilaca stiglo na aerodrom Çiğli u prva dva dana Teknofesta u Izmiru.

Teknofest izlaže najnovija dostignuća Turske u avijaciji i tehnologiji, od borbenih dronova i borbenih aviona do helikoptera. Sadrži takmičenja, aeromitinge, izložbe i radionice, jer posjetitelji mogu doživjeti vertikalne aerotunele, simulacije i planetarijske emisije.

"Željeli smo da Teknofest učinimo dostupnim što većem broju mladih ljudi, pa smo umjesto u jednom gradu festival organizirali u tri grada", rekao je Erdoğan.

On je pohvalio mlade za njihovu otpornost i nepokolebljivu posvećenost unapređenju turske tehnologije. "Ovdje vidimo naciju koja je pokidala stoljetne lance nametnute Turskoj," rekao je on.

Erdoğan je istakao brz završetak testova vezanih za Kızılelma, borbeni avion bez posade za koji se očekuje da će imati značajan uticaj na zračne snage Turske.

Erdoğan je također podsjetio na domaći ratni avion pete generacije , nazvan Kaan, i naglasio jačanje dominacije Turske u bespilotnim borbenim letjelicama s Akıncıjem i Aksungurom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...