BURA U RS-u: Milan Tegeltija u centru skandala

Primjer Tegeltije nije jedini...

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2023  30. Sep. 2023

  • 0

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a izglasali su na prošlom zasjedanju izmjene zakona o sukobu interesa u tom entitetu.

Ubačen je član koji kao sukob interesa ne tretira istovremeno obavljanje funkcija u institucijama vlasti i udruženjima građana. Sve je urađeno zbog nekih pojedinaca u RS-u, tvrdi opozicija.

Zakon o sukobu interesa je izmijenjen i više nema prepreka za pojedince koji obavljaju funkcije plaćene iz budžeta, a ujedno su na čelu udruženja građana i sportskih klubova. Uvjet je da u udruženju ili klubu ne primaju plaću. Opozicija navodi da su izmjene napravljene samo kako pojedinci više ne bi bili u sukobu interesa jer klubovi i udruženja na čijem su čelu dobijaju stotine hiljada maraka iz budžeta. Tvrde da je zakon promijenjen zbog savjetnika Milorada Dodika koji je ujedno i predsjednik banjalučkog Borca.

SDS-ov zastupnik u NSRS-u Vukota Govedarica podsjeća kako je početkom aprila Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, postao predsjednik Borca: „I neka je, ali može da postane predsjednik samo u skladu sa odgovarajućim propisima - u skladu sa važećim propisima u aprilu on nije mogao biti predsjednik Borca iz Banje Luke“.

„Mijenja se jedan konkretan član koji omogućava ljudima poput savjetnika Milorada Dodika da vode udruženja i klubove ukoliko tamo nisu plaćeni“, ističe Igor Crnadak, zastupnik PDP-a u entitetskom parlamentu.

Zastupnici vlasti brane izmjene zakona i u tome ne vide ništa sporno. Bitna je nespojivost funkcija, tvrde.

„Kada je u pitanju sukob interesa, ono što je najvažnije je ta nespojivost funkcija i da vi obavljajući neku funkciju dolazite direktno u sukob jer, na primjer, jedan čovjek podnosi izvještaj instituciji u kojoj sjedi“, kaže SNSD-ov Srđan Mazalica.

U Transparency Internationalu BiH napominju da su oni podnijeli prijavu protiv Milana Tegeltije, savjetnika Milorada Dodika i predsjednika Fudbalskog kluba Borac, zbog potencijalnog sukoba interesa. Navode i da primjer Tegeltije nije jedini, već da su brojni primjeri gdje su pojedinci savjetnici funkcionera, a ujedno na čelu udruženja građana.

„Sukob interesa nije samo primanje više plaća, sukob interesa je mnogo više od toga budući da svi oni izabrani funkcioneri, nosioci izvšnih funkcija ili savjetnici koji se nalaze na čelu udruženja građana ne moraju primati plaću. Međutim, oni – kao oni koji odlučuju o dodjeljivanju sredstava i kao oni koji primaju sredstva – sada će to moći da rade bez ikakve zakonske smetnje“, objašnjava Damjan Ožegović, viši istraživač Transparency Internationala BiH.

Milan Tegeltija se nije javljao na telefonske pozive, a ranije je tvrdnje da je zakon pripremljen zbog njega nazvao besmislicama jer njegova funkcija u Borcu nema dodirnih tačaka sa funkcijom savjetnika predsjednika RS-a. Borac je, inače, iz entitetskog budžeta krajem prošle godine dobio dva miliona maraka, a iz budžeta Grada Banje Luka pola miliona. Član uprave Borca je i predsjednik banjalučke gradske skupštine Ljubo Ninković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...