NA POTEZU JE PARLAMENT: CIK uskoro predstavlja opremu za elektronsko glasanje; Poznato i kad se može očekivati primjena na izborima...

Dodaje da CIK organizuje dane otvorenih vrata od 9. do 13. oktobra ove godine u kojem će u pet radnih dana od 14:00 do 15:30 sati u prostorijama CIK-a prezentirati opremu koja bi se teoretski mogla implementirati za lokalne izbore.

  • Politika

  • 01. Okt. 2023  

  • 1

U prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) u periodu od 9. do 13. oktobra ove godine bit će održani dani otvorenih vrata na kojima će biti prezentovane nove tehnologije u izbornom procesu. Ovim povodom smo razgovarali sa predsjednikom CIK-a Suadom Arnautovićem, piše Klix.ba.

Arnautovića smo pitali da li postoji mogućnost da se testira primjena elektronskog glasanja na prijevremenim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad.

"Najkraći odgovor bi bio da nije moguće do 29. oktobra ove godine to uvesti iz više razloga. Prvi je taj što zakon to ne prepoznaje. Dakle, od same identifikacije do skeniranja glasačkih listića nije moguće u ovako kratkom roku donijeti zakon samo za Stari Grad, a drugo što ne postoje tehničke ni organizacione pretpostavke da se jedan tako ozbiljan posao završi u tako kratkom roku", objašnjava Arnautović.

Dodaje da CIK organizuje dane otvorenih vrata od 9. do 13. oktobra ove godine u kojem će u pet radnih dana od 14:00 do 15:30 sati u prostorijama CIK-a prezentirati opremu koja bi se teoretski mogla implementirati za lokalne izbore.

"Ta oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem biometrije ličnih karata koji se vodi u IDDEEA-i. Oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića i imamo opremu koja podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera. To su tri komponente koje želimo da prezentiramo najširoj javnosti. Očekujemo posjetu učenika i studenata, novinara i predstavnika političkih stranaka, parlamentaraca na svim nivoima u BiH", kaže Arnautović.

Međutim, naglašava, da bi nove tehnologije mogle biti implementirane na izborima u 2024. godini potrebno je da Parlamentarna skupština BiH donese izmjene Izbornog zakona kojima bi bilo predviđeno uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...