VRIJEME PROMJENA: Prvi put usvojen i objavljen četverogodišnji Strateški plan CIK BiH za period...

U uvodnoj riječi predsjednika CIK-a BiH Suada Arnautovića istaknut je značaj ovog strateškog dokumenta imajući u vidu važnost integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa, kao i potrebu za unapređenjem i modernizacijom izbornih procedura putem digitalizacije svih poslovnih procesa.

  • Društvo

  • 01. Nov. 2023  01. Nov. 2023

  • 0

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je Strateški plan CIK-a za period 2024.‒2027. godine. Prvi put u BiH je izrađen dokument koji je ključan korak u postizanju visokog nivoa organizacije i integriteta izbornog procesa u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz te institucije.

U uvodnoj riječi predsjednika CIK-a BiH Suada Arnautovića istaknut je značaj ovog strateškog dokumenta imajući u vidu važnost integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa, kao i potrebu za unapređenjem i modernizacijom izbornih procedura putem digitalizacije svih poslovnih procesa.

Arnautović ističe da će Strateški plan CIK-a za period 2024.‒2027. godine poslužiti kao temelj za dalji sistematičan rad, postavljanje jasnih smjernica i ciljeva, te definiranje mjera koje će izbornu administraciju približiti izvrsnosti u organizaciji izbora.

-Vizija Centralne izborne komisije BiH je izborna administracija koja organizira slobodne, demokratske izbore koji odražavaju volju birača i koja uživa povjerenje birača i javnosti. Centralna izborna komisija BiH je prepoznala potrebu za temeljnim pristupom u izradi strateškog plana. Stvorena je dublja i sveobuhvatnija slika trenutnog stanja unutar izborne administracije, te izbornog procesa, uključujući izazove i prilike koje ga okružuju - navode iz CIK-a BiH.

U dokumentu su predstavljeni strateški ciljevi razvoja te institucije u periodu 2024.–2027. godina na način da su podijeljeni prema operativnosti i funkcionalnosti u sedam pravaca - institucionalno jačanje izborne administracije, uvođenje novih informacionih tehnologija u izborni proces, poboljšanje infrastrukture i logističkih kapaciteta, podizanje povjerenja u izborni proces i izbornu administraciju, unapređenje pristupačnosti izbornog procesa, povećanje integriteta izbornog procesa i unapređenje nadzora i transparentnosti finansiranja političkih stranaka.

Izradom, usvajanjem i publikovanjem četvorogodišnjeg Strateškog plana za period 2024.‒2027. godine, CIK je još jednom dokazala, kako se navodi u saopćenju, svoju posvećenost unapređenju izbornog procesa kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo za sve učesnike.

Strateški plan CIK-a BiH za period 2024.‒2027. godine dostupan je javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, KLIKOM NA LINK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...