BARONESA ARMINKA HELIĆ O MALIGNOM RUSKOM UTJECAJU: "Ruski saveznici u Bosni i Hercegovini poništili su sav napredak"

Bili smo svjedoci vrste nestabilnosti u kojoj Rusija uživa, kada je Kosovo, koje se suočava sa stalnim izazovom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od susjedne Srbije, nedavno bilo na udaru.

  • Politika

  • 01. Okt. 2023  

  • 0

Baronesa Arminka Helić komentirala je razmjere i implikacije ruskog malignog utjecaja na zapadnom Balkanu, s posebnim osvrtom na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu: 

Prijetnja subverzije koju podržava Rusija na zapadnom Balkanu je stvarna i aktivna. U protekloj deceniji, Kremlj je uspješno pokrenuo operacije dezinformacija, zacementirao poslove s oružjem i kompromitovao političke lidere.

Kao rezultat toga, nacionalistički lideri na Balkanu su u potpunosti usklađeni s Rusijom po pitanju Ukrajine i rade ruku pod ruku s Moskvom. Rusi uzvraćaju na ovu lojalnost velikodušno podržavajući njihove teritorijalne ekspanzionističke težnje i radeći na potkopavanju mirnog i stabilnog Balkana.

Bili smo svjedoci vrste nestabilnosti u kojoj Rusija uživa, kada je Kosovo, koje se suočava sa stalnim izazovom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od susjedne Srbije, nedavno bilo na udaru.

Dalje na sjeveru, u Bosni i Hercegovini, ruski saveznici u entitetu Rs - gdje nacionalistički političari okrenuti ka Kremlju aktivno rade na razgradnji bosanske države - poništili su napredak postignut nakon krvavog rata iz 1990-ih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...