HAOS U HRVATSKOM SABORU: Dramatična rasprava o opozivu Gordana Grlića Radmana  -„Zgrnuo je bogatstvo na muci…“

Nikola Grmoja je nabrajajući brojne afere u raspravi o opozivu Grlića Radmana ustvrdio da Andrej Plenković sada nije samo mecena i pokrovitelj korupcije nego njen organizator, onaj koji koordinira.

  • Regija

  • 05. Okt. 2023  

  • 3

Devet i pol sati raspravljao je Hrvatski sabor o prijedlogu opozicije da ministru Gordanu Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje jer u imovinsku karticu nije upisao 2,1 milion eura dobiti od dividende, Vlada i vladajući taj su prijedlog odbacili.

"Inicijativu ćemo odbiti“, najavio je premijer RH Andrej Plenković.

Ni jedan argument, a kamoli dokaz, nije iznesen koji bi upućivao da je Grlić Radman zloupotrijebio položaj ministra da bi svoj privatni interes stavio iznad zajedničkog, kazao je Davor Ivo Stier (HDZ) u raspravi koja je počela u srijedu, u 17 sati, a završila u četvrtak, oko 2,30 sati ujutro.

Priznaje da je ministar pogriješio što dobit nije stavio u imovinsku karticu, no ističe da je dionice prijavio, dobio dividendu, platio porez. Motivacija oporbene inicijative nije borba za opće dobro, nego politička borba koja ide protiv ministra, premijera, Vlade, dodao je.

Ne osjećam da sam napravio veliki propust i da bih trebao biti osuđen, poručuje Grlić Radman.

Oporba na cijeli slučaj s imovinskom karticom gleda drugačije, ističe da ni premijer, ni ministar nisu odgovorili zašto ministar godinama nije postupio po uputi Povjerenstva za sukob interesa.

-Četiri godine ste svjesno i uporno kršili zakon ne prijavivši dobit od 2,1 milijun eura, poručila je ministru vanjskih poslova Urša Raukar (Možemo), pitajući ga što je radio s tim novcem, u što ga je ulagao?

-To nije greška, to je namjera, tvrdi Mirela Ahmetović (SDP).

Marijan Pavliček (HS) dodaje da ministar svjesno nije htio prijaviti taj iznos kako bi se što manje znalo o prošlosti tvrtke u kojoj je suvlasnik. U Slavoniji više nema ni prasice, ni kasice, jedinica kasica koja se puni je ona Grlića Radmana i Agroproteinke, ustvrdio je zastupnik.

Najviše kritika na ministrov račun uputili su zastupnici Mosta koji su inicirali opoziv.

-Kako objasniti slavonskom seljaku gdje su mu završile svinje, zašto su završile baš u ministra, zapitao se Miro Bulj, koji je Grlića Radmana prozivao i zbog načina na koji je njegov otac, direktor u komunizmu, postao vlasnik Agroproteinke.

Šef diplomacije uzvratio mu je da je „najveća štetočina u Saboru“, da radi hajku i obmanjuje javnost. „Znate, kad klauna pošaljete u Sabor da postane zastupnik, on ne postane zastupnik nego od Sabora napravi cirkus“, rekao je Bulju.

Kaže i kako je u cijeloj priči najveća reputacijska šteta napravljena Agroproteinki. To je rijetko uspješna firma koja se može podičiti privatizacijom i biti primjer drugim firmama, rekao je Grlić Radman.

Ivan Penava (DP) poručuje mu kako su najviše stradali slavonski seljaci, ne on i Agroproteinka.

SDP-ov Arsen Bauk smatra da se Plenković trebao ispričati javnosti zato što je birao kadrove koje je u Saboru morao braniti a onda ih nakon nekoliko mjeseci smjenjivati.

- Ovo vam je bila prilika da potezom smjene ministra vanjskih i europskih poslova podignete ljestvicu obnašanja javne dužnosti, rekao je.

Plenković mu je odgovorio kako nije poanta zakona o sprječavanju sukoba interesa da pogreškom ispunjavanja imovinske kartice netko odmah snosi političku odgovornost i mora odstupiti s dužnosti.

Ponovio je da je Grlić Radman tu pogriješio ali zakonite prihode nije stekao zlouporabom svoje dužnosti.

danas.

- Pogriješio sam što četiri godine nisam imao vremena učiniti to, evo danas smo ispunili imovinsku karticu, odgovorio je oporbi koja ga je redom prozivala da četiri godine, unatoč, naputku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nije ažurirao svoju karticu. Spreman je, kaže, platiti kaznu koliku mu Povjerenstvo odredi. Rekao je i da je 2019., kada je postao ministar, javnosti predočio u kartici i što je trebalo i što nije.

Ističe da je novac stekao na zakonit način, da nikome nije dužan, da nikome nije napravio štetu.

- Karticu ćete ažurirati jer ste otkriveni s prstima u pekmezu, kazao mu je Peđa Grbin (SDP).

Ministar je rekao da iz njegove kartice nije 'nestao' stan jer ga je darovao kćeri koja se lani udala dok je automobil BMW prodao jer ga ne vozi. Na propitivanje Damira Bajsa (Fokus) kako je do greške s karticom došlo, ministar tumači da se u njegovu poslu mora biti predan.

- Dok ste vi ovdje po kafićima skupljali potpise, ja sam skupljao potpise ministara da se BiH čim prije otvore pristupni pregovori, kazao je. Fokusirao sam se na vanjsku politiku, to je moje opredjeljenje - hrvatska vanjska politika, diplomacija, poručio je.

Mostovi saborski zastupnici, koji su inicirali opoziv ministra Gordana Grlića Radmana, prozvali su Grlić Radmana da je na muci slavonskih seljaka zbog afričke svinjske kuge zgrnuo ogroman novac, a premijera da je organizator korupcije.

Nikola Grmoja je nabrajajući brojne afere u raspravi o opozivu Grlića Radmana ustvrdio da Andrej Plenković sada nije samo mecena i pokrovitelj korupcije nego njen organizator, onaj koji koordinira.

- Jasno je da je Plenković taj koji sve organizira i koji, možda, od svega toga ne samo ima političku, nego i osobnu korist, jer štiti ovakve ministre, štiti Franu Barbarića, sve te kriminalne strukture koje su omogućile dodatno zgrtanje sredstava Pavi Vujnovcu može samo čovjek koji je dio te kriminalne hobotnice, rekao je Grmoja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...