KOSOVSKI MINISTAR POLICIJE OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE TERORISTIČKOG NAPADA: „Srbi bi se maskirali u vojnike KFOR-a, sve je bilo spremno…“

e može se isključiti mogućnost ponavljanja ovog scenarija. Srećom, jako su se loše razišli nakon krajnje profesionalne reakcije kosovske policije i to daje nadu da su dovoljno oštećeni da više ne pokušavaju, ali Srbiji, Aleksandru Vučiću i njegovoj vladi se ne može uopće vjerovati", kazao je Svecla.

  • Regija

  • 06. Okt. 2023  

  • 5

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla otkrio je šta se događalo iza kulisa 24. septembra, dana terorističkog napada Srba na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku.

On ističe da su srpski vojnici bili opremljeni uniformama KFOR-a, što je predstavljalo izuzetno opasne elemente za mogući masovni masakr. On je na Syri TV rekao da se Aleksandru Vučiću ne može vjerovati i da bi se ovakav scenarij Srbije mogao ponoviti. “On ne samo da je uništio desetke i desetke života svojih kolega, već je spasio Kosovo od vrlo zlokobnog scenarija. Imamo puno informacija koje pojašnjavaju scenarij Srbije 24. septembra, bilo je negdje do 90 terorista koji su ušli u Republiku Kosovo s teškim naoružanjem i planirali napraviti koridor između Republike Srbije i dvije općine, Sjeverne Mitrovice i Zvečana.

Riječ je o vojnom oružju jer ga policija ne koristi nigdje u svijetu i ne može se naći ni na službenom ni na crnom tržištu. Govorim o ručnim raketnim bacačima, oko 82mm, 62mm bacačima mina, govorim o protutenkovskim minama, protupješačkim minama, govorim o eksplozivima, bilo trotil ili plastičnim eksplozivima, govorim o 30mm topova, što znači cijeli arsenal naoružanja koje je oduzeto iz kasarni Vojske Srbije.

Za to imamo i dokaze o prijemu i primopredaji tog naoružanja, a budući da je ovaj plan uključivao i jedan izuzetno opasan element, to je da su neki automobili, od 30 koliko ih je ušlo na Kosovo, imali naljepnice s oznakom KFOR-a, također su imali uniforme talijanskog KFOR-a i imali su negdje oko 24 komada oružja s prigušivačima, što znači da su bili spremni maskirati se u pripadnike KFOR-a i pogubiti policiju, u kojem bi slučaju tenzije porasle do tačke usijanja. Istovremeno, imali su jako veliki broj uniformi i naoružanja s većim brojem nego što su imali, što govori da su dio tog naoružanja i uniformi bili spremni dati ljudima koji su već bili na Kosovu.

Sigurno bi se udvostručio ili utrostručio njihov broj. Postoje i naznake da će tim koridorom kasnije na Kosovo ući i druge skupine. Ne može se isključiti mogućnost ponavljanja ovog scenarija. Srećom, jako su se loše razišli nakon krajnje profesionalne reakcije kosovske policije i to daje nadu da su dovoljno oštećeni da više ne pokušavaju, ali Srbiji, Aleksandru Vučiću i njegovoj vladi se ne može uopće vjerovati", kazao je Svecla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...