KOLUMNA ĐURE KOZARA: Zašto je Mađarskoj toliko stalo do toga da njihov general bude zapovjednik EUFOR-a?

Izgleda da Viktor Orban većom ulogom u mirovnim misijama želi prikupiti poene na međunarodnom planu, jer je Mađarska izložena kritikama zbog slabljenja demokratije i narušavanja ljudskih prava.

  • Društvo

  • 10. Okt. 2023  

  • 0

Piše: Đuro KOZAR (Oslobođenje)

Očekuje se da će Politički i sigurnosni odbor Europske unije, koji čine ministri zemalja članica, uskoro donijeti odluku o imenovanju generalmajora Laszla Sticza iz Mađarske za novog zapovjednika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i tako prekinuti storiju o tome tko će naslijediti austrijskog generala Helmuta Habermayera na toj dužnosti. Na taj način EU, kako se nezvanično saznaje, odaje priznanje Mađarskoj, koja je među državama koje imaju najviše vojnika u EUFOR-u, a uskoro će njegove redove pojačati s pet transportnih helikoptera. Inače, u EU nije običaj da se organi u BiH kozultiraju o tome tko će biti na čelu EUFOR-a, a ta mogućnost se nije ni pominjala kad je prethodnih 16 zapovjednika dolazilo ovamo, ali se u svezi generala Sticza postavilo pitanje - zašto Mađar? Naravno, to se povezuje s čestim susretima Viktora Orbana i Milorada Dodika u kojima mađarski premijer pruža punu podršku predsjedniku Republike Srpske i najavljuje osnivanje fonda koji će na raspolaganju imati 100 miliona eura za bespovratnu podršku malim i srednjim preduzećima, te poljoprivrednicima RS-a.

Vjerojatno će biti onih koji će reći kakve veze ima to što će mađarski general biti zapovjednik EUFOR-a kad će se njegov jednogodišnji mandat odvijati u okviru vojne operacije Althea koju je Europska unija u BiH formirala 2. prosinca 2004. godine? Ipak, vrlo je bitno tko je zapovjednik te formacije jer on, pored općih načela kojih se mora pridržavati, na temelju svojih procjena može autonomno odlučivati. Naprimjer, donosi odluku o tome kada će se, pored 1.100 vojnika stalnog sastava, pozivati rezervni kontingent EUFOR-a koji u borbenoj pripravnosti ima 3.500 vojnika. U zapovjednikovoj nadležnosti su razmještaj i upotreba multinacionalnog bataljona koji je manevarska jedinica smještena u kampu Butmir u Sarajevu, a od 2021. godine sastoji se od trupa iz Austrije, Mađarske i Turske. Pripadnici bataljona imaju pješadijsko naoružanje, a raspolažu transportnim helikopterima i oklopnim vozilima točkašima. Ostali vojnici iz 16 zemalja nalaze se u 17 LOT kuća širom BiH i služe za povezivanje EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima.

Koliko je važno tko je na čelu EUFOR-a, pokazuje i ovaj primjer: prije dvije godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, nakon izjava Milorada Dodika koje bi mogle značiti otcjepljenje RS-a, od tadašnjeg zapovjednika EUFOR-a Alexandera Platzera tražio da se dio trupa locira na područje Brčko distrikta, ali je to austrijski general odbio. Rekao je da u tim izjavama nije vidio nikakvu klasičnu vojnu prijetnju, ali se iz prijedloga RS-a o tome da treba mijenjati institucionalni status Brčkog moglo zaključiti da je to dio plana za secesiju RS-a. Povodom Dodikove izjave da će se RS povući iz državne vojske i stvoriti svoju posebnu, Platzer je u intervjuu za bečki Standard rekao da “zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu”, nego da je formirana kasnije i zaključio da bi kroz normalni proces u BiH moglo biti nekoliko vojski. U federalnoj javnosti stekao se dojam da se ovakvim njegovim stajalištima išlo naruku Dodiku, ali srećom generali Anton Wessely i Helmut Habermayer, kao zapovjednici EUFOR-a, nisu pokazali toleranciju prema secesionističkim scenarijima, pa su, pored ostalog, dio trupa razmjestili u Orašje i Bijeljinu.

Zašto je Mađarskoj toliko stalo do toga da njihov general bude zapovjednik EUFOR-a? Izgleda da se radi o prestižu, jer je prošle godine mađarski generalmajor Ferenc Kayari bio zapovjednik KFOR-a na Kosovu, a u istom periodu načelnik štaba EUFOR-a bio je također Mađar, brigadni general Zoltan Somogy. S druge strane, većom ulogom u mirovnim misijama Orbanova vlada vjerojatno želi pridobiti pozitivne poene na međunarodnom planu u situaciji kada je Mađarska u Europskoj uniji izložena kritikama zbog odluka kojima se slabi demokratija i narušavaju temeljna ljudska prava. Međutim, skeptici upozoravaju da bi mađarski general Sticz eventualno u nečemu mogao pogodovati Republici Srpskoj, ali mislim da ne treba prejudicirati, tim prije što će njegov prvi suradnik, načelnik štaba, biti brigadni general Ovidije Lungua iz Rumunjske. U svakom slučaju, prvo treba sačekati da Vijeće sigurnosti UN-a produži mandat EUFOR-u za još jednu godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...