VANJSKOPOLITIČKI EKSPERT JAHJA MUHASILOVIĆ: "Ako Palestinci ostanu sami, svjedočit ćemo novom masakru!"

Turska i Egipat su se do sada ponudili kao medijatori te pokušavaju smiriti Izrael, dodaje Muhasilović.

  • Svijet

  • 10. Okt. 2023  

  • 0

Jahja Muhasilović, vanjskopolitički analitičar smatra da bi napad Izraela na Palestinu mogao prerasti u regionalni sukob jer je mnogo igrača uključeno u isti.

Kako je rekao u razgovoru za Hayat, neminovno će uslijediti da je Izrael spreman izvršiti neki vid genocida nad Palestincima jer su spremni ubijati i civile.

Izrael je gnjevan kao nikada do sada, što je donekle opravdano jer nikada do sada nije ovoliko Izraelaca poginulo, više od 1.000 u tri dana. Uhvaćeni su nespremni i Hamas je pokazao da se mogu boriti protiv njih. Vrijeme je na strani Izreala, uspjeli su staviti pod kontrolu dio države, ali, sada slijedi brutalna ofanziva prema Gazi-poručio je Muhasilović.

Kako kaže, bit će desetine hiljada žrtava.

Uništavanje Gaze se sada dešava. Iran direktno i indirektno stoji iza napada. SAD su prvi put rekle da ne stoje da Iran ne stoji iza napad, što pokazuju da nemaju apetit da idu u frontalni rat protiv Irana- navodi on.

Pojašnjava da bi moglo doći do domino efekta koji bi se mogao preliti tako da cijeli svijet bude u haosu.

Turska i Egipat su se do sada ponudili kao medijatori te pokušavaju smiriti Izrael, dodaje Muhasilović.

Napomenuo je bitnu činjenicu:

Palestinski narod 70 godina preživljava ono što je Izrael preživio u ovim danima. Izostavlja se činjenicama da decenijama tako žive-pojašnjava.
Smatra da je ova kriza pokazala da se u geopolitici sada više uvažavaju Turska i Egipat, a ne SAD.

Izrael će ići na to da uzme dio Gaze, podijeli je i parča. Egipat će biti jedna od ključnih država i s njima će pokušati veći dio Palestinaca iseliti, što će olakšati anekciju- rekao je Muhasilović.

On kaže kako je Hamas dokazao da izraelska vojska nije nepobjediva, kao što je bio mit do sada, te da je javnost zabrinilo koliko su logistički opremljeni.

Ako Palestinci budu prepoušteni sebi, svjedočit ćemo novom masakru, najbrutalnijem do sada-podcrtao je Muhasilović te dodao da arapski svijet ima snagu da se suprostavi Izraelu, ali da su njihovi problemi podjeljenost i korupcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...