KCUS NABAVIO DVA LINEARNA AKCELERATORA I 3T MRI APARAT: “Između 150 i 180 pacijenata dnevno će dobiti uslugu”

Nabavkom dva nova linearna akceleratora 2023. godine (Versa HD i Harmony) omogućen je, kako kažu, izvrstan radioterapijski tretman za veliki broj pacijenata Iz cijele BiH ravan tretmanima vrhunskih radioterapiskih centara u svijetu.

  • Društvo

  • 11. Okt. 2023  

  • 0

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) realizovao je nabavku dva nova linearna akceleratora za onkološke pacijente i 3 Tesla MRI aparat za potrebe Klinike za radiologiju, kao i nastavak izgradnje Centralnog medicinskog bloka (CMB), etaže 11 i 12, ali i sedme tzv. tehničke etaže čija je izgradnja preduslov za izgradnju cijelog CMB.

Nabavkom dva nova linearna akceleratora 2023. godine (Versa HD i Harmony) omogućen je, kako kažu, izvrstan radioterapijski tretman za veliki broj pacijenata Iz cijele BiH ravan tretmanima vrhunskih radioterapiskih centara u svijetu.

“Napredne radioterapijske tehnike omogućavaju da pacijenti dobijaju potpunu radioterapijsku uslugu. Kapacitet usluga će biti povećan sa dosadašnjih 100 dnevno na 150 do 180 pacijenata, sa izvrsnim kvalitetom zračenja. Aparat 3T MRI Vantage Galan donosi savršeno oštru i pouzadnu sliku neophodnu za pravilnu dijagnostiku, iznimno ugodan, sa skraćenim vremenom pregleda, što je pogodno i za klaustrofobične i uplašene pacijente”, navode iz KCUS-a.

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, na ovaj način učinjen je ogroman iskorak i napredak u dijagnostici i radioterapiji. Navela je i kako će liste čekanja biti smanjene. Podsjetimo, ovi aparati često su u kvaru, a procedura nabavke je, prema navodima uprava zdravstvenih ustanova, je komplikovana zbog procesa javnih nabavki, ali i visoke cijene ovih aparata.

“KCUS smo 2016.godine zatekli u potpunom rasulu, sa dotrajalim i pokvarenim aparatima, praznom kliničkom apotekom i bez osnovnih sredstava za rad i liječenje bolesnika, sa ogromnim, a neopravdanim dugovanjima. Zajedničkim trudom uspjeli smo popraviti stanje i danas s pravom kažemo da smo najbolji zdravstveni centar u našoj zemlji i ozbiljni konkurenti i velikim centrima u regionu. 3T magnet spada u kategoriju najsofisticiranijih ove vrste. Sa ovim aparatom pružićemo najbolju dijagnostičku obradu bolesnika na Klinici za radiologiju. Također ćemo skratiti listu čekanja. Poznato je da KCUS zbrinjava najteže bolesnike iz cijele FBiH, a nerijetko i iz manjeg BH.entiteta“ , ističe prof.dr Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...