SUTRA SASTANAK TROJKE, HDZ-a I SNSD-a U ISTOČNOM SARAJEVU: Dok Čović širi optimizam, hoće li Dodik ponovo pokazati srednji prst?

HDZ i SNSD insistiraju da izbor članova pored Predstavničkog mora potvrditi Doma naroda državnog parlamenta što je uvođenje etničkog koncepta, s čim se na slažu stranke Trojke.

  • Vijesti

  • 15. Okt. 2023  15. Okt. 2023

  • 0

U ponedjeljak će u Istočnom Sarajevu biti održan novi sastanak državne koalicije čiji će domaćin biti Milorad Dodik. Dva sata ranije, Dodik bi se pred Sudom BiH trebao izjasniti o krivici po optužnici zbog neprovođenja odluka Visokog predstavnika u BiH. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže, "sudski postupak neće uticati na rad koalicije, za BiH dolaze bolja vremena", piše N1.

Dragan Čović ostaje optimista.

"Naredna dva mjeseca, sve planirano biće završeno, kazao je u razgovoru za agenciju FENA. Prethodnih dana predsjednik HDZ-a održao je niz razgovora u vezi blokada i nedonošenja odluka. Stvari bi se trebale promjeniti nakon sastanka u Istočnom Sarajevu", uvjeren je Čović.

"No što o svemu misli Milorad Dodik. Prošli sastanak u Mostaru minirao je upravo lider SNSD-a, koji je na Čovićev optimizam odgovorio kako ništa nije dogovoreno, tek procedure. Nekoliko dana kasnije, iz njegove stranke poručeno je da nijedan zakon neće proći 'dok se ne izglasa odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH'. A tu su stvari jasne, barem u slučaju Trojke, “dok traju napadi na ustavni poredak, ne može se razgovarati o odlasku stranih sudija”, ponovio je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.

Podsjetimo da je posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine odgođena dijelom zbog ranijih blokada SNSD-a, dijelom zbog odluke Trojke da uzvrati udarac. Na dnevnom redu uz ostalo bio je Ugovor o kreditnom zaduženju za proširenje Medicinskog kompleksa u Banoj Luci, ali i dva sporazuma dogovorena u okviru Berlinskog procesa čiji se nastavak očekuje u ponedjeljak na samitu u Tirani. Na Domu naroda PSBiH ranije je oboreno nekoliko zakona, zbog uslova SNSD-a da bez odlaska stranih sudija za zakone neće glasati.

U mandatu novog saziva do sada je usvojeno ukupno devet zakona, pet je predložilo Vijeće ministara. Bilo bi ih i više da zakoni koji nisu podržani u Vijeću ministara poput Zakona o sudovima i međunarodnim ugovorima nisu oboreni od SNSD-a. S druge strane i dalje nema saglasnosti o teškim pitanjima poput izmjena Izbornog zakona koje se odnose na izbor članova Centralne izborne komisije.

HDZ i SNSD insistiraju da izbor članova pored Predstavničkog mora potvrditi Doma naroda državnog parlamenta što je uvođenje etničkog koncepta, s čim se na slažu stranke Trojke.

Po prvi put predsjednik HDZ-a u razgovoru za FENU komentirao je i sudski proces koji u ponedjeljak počinje protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a. “Nakon prijateljskog razgovora siguran je”, kako je kazao “da to neće ostaviti traga na funkcioniranju koalicije”.

Sastanak lidera zakazan je nakon izjašnjavanja Milorada Dodika na Sudu BIH. Posljednji put kada se tamo našao, Milorad Dodik pokazao je srednji prst novinarima i javnosti. Bilo je to uoči iskaza o Vili na Dedinju, u predmetu Pavlovića banka koji je usput i dalje u fazi istrage.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...