SLAVI POBJEDU NAD ARMENIJOM: Aliyev podigao zastavu Azerbejdžana na Nagorno-Karabahu

Bila je to prva posjeta Aliyeva ovom gradu, koji Azerbejdžan naziva Khankendi, a Armenija Stepanakert, otkako je pao u ruke armenskih separatista početkom 1990-ih.

  • Svijet

  • 15. Okt. 2023  

  • 0

Predsjednik Ilham Aliyev podigao je u nedjelju azerbejdžansku zastavu u glavnom gradu Nagorno-Karabaha, učvrstivši osvajanje regiona nakon prošlomjesečne munjevite ofanzive koja je dovela do egzodusa etničkih Armena, prenosi AFP.

Bila je to prva posjeta Aliyeva ovom gradu, koji Azerbejdžan naziva Khankendi, a Armenija Stepanakert, otkako je pao u ruke armenskih separatista početkom 1990-ih.

Baku je objavio slike Alijeva kako obilazi Karabah nakon što su njegove snage probile planinski region u 24-satnoj septembarskoj ofanzivi koja je okončala tri decenije armenske separatističke vladavine.

– Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev podigao je državnu zastavu Republike Azerbejdžan u gradu Khankendi i održao govor – navodi se u saopćenju predsjedničkog ureda.

Velika većina od oko 120.000 etničkih Armena koji su živjeli na toj teritoriji od tada je pobjegla u Armeniju.

Slike glavnog grada Karabaha nakon azerbejdžanske ofanzive prikazuju grad duhova.

Aliyevljevo putovanje došlo je tačno 20 godina otkako je postao predsjednik Azerbejdžana. Tokom svoje autoritarne vladavine obećao je da će Karabah vratiti pod kontrolu Azerbejdžana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...