DODIKOV ADVOKAT OGORČEN UOČI POČETKA SUĐENJA: „Da je bilo istražnog postupka, onda ne bi ni došlo do optužnice…“

Kazao je da Ustav ne poštuju u Tužilaštvu BiH.

  • Mini market

  • 16. Okt. 2023  

  • 0

Predsjednik Bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i v. d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić pozvani su u Sud BiH danas u 13 sati. Trebalo bi da se izjasne – jesu li su krivi što nisu poštovali odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodikov advokat Goran Bubić rekao je za RTRS da je do ove faze postupka nije trebalo doći.

-Ovdje se vidi da je predsjednik Srpske stvarni ustavobranilac i ovaj slučaj je takav primjer, kazao je Bubić.

Kazao je da Ustav ne poštuju u Tužilaštvu BiH.

-Njihova uloga je da poštuju Ustav. Ovo je postupak protiv Ustava BiH i same BiH, kazao je Bubić.

-Da je bilo istražnog postupka, onda ne bi ni došlo do optužnice.

Volio bih vidjeti sličan primjer da je Tužilaštvo završilo istragu u 30 dana. Јer u istrazi je trebalo istražiti pravnu poziciju Christiana Schmidta. A on nije visoki predstavnik, nije legitiman i nema rezolucuje Savjeta bezbjednosti UN-a, rekao je Bubić.

Kaže da je za fazu istrage i da li postoji krivičo djelo.

Naveo je da optužnica nije razumljiva.

-Јedino ko može da donosi zakone na nivou BiH je Parlamentarna skupština BiH. Visoki predstavnik može biti medijator između strana, a ne zakonodavac. A mi i nemamo visokog predstavnika u BiH, rekao je Bubić.

-U ovom slučaju sudi se Republici Srpskoj. Ovo je u stvarnosti sudar neprava sa pravom. Imamo prije svega udar na NSRS, koje je donijela zaključke. Predsjednik Srpske sprovodi zaključke Parlamenta Srpske. Dodik u suštini brani Republiku Srpsku, a ne sebe, kazao je Bubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...