STRAVA U BRUXELLESU: Procurila nova snimka napadača koji je ubio dvoje Šveđana, proglašeno vanredno stanje, upozorenje građanima...

"Na temelju ovih činjenica i tvrdnje, hitno su poduzete sigurnosne mjere kako bi se što bolje zaštitili švedski navijači", navodi se.

  • Evropa

  • 17. Okt. 2023  

  • 2

Europska nogometna federacija (UEFA) i službeno je prekinula utakmicu F skupine kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske nakon što je u Bruxellesu ubijeno dvoje Šveđana.

"Nakon sumnje da se večeras dogodio teroristički napad u Bruxellesu, odlučeno je nakon koszultacija s dva oba tima i lokalnim policijskim vlastima da se utakmica između Belgije i Švedske prekine," poručili su iz krovne nogometne organizacije.

"Daljnja komunikacija bit će uspostavljena u dogledno vrijeme," dodali su iz UEFA-e.

Švedski novinari su otkrili kako su bili obaviješteni o napadu neposredno prije intoniranja himni, dok su obje ekipe postale svjesne situacije u poluvremenu.Šveđani su odbili nastaviti utakmicu, što su "Crveni vragovi" prihvatili.

Neštto iza ponoći održan je sastanak belgijskog Nacionalnog kriznog stožera s nadležnim ministrima. Trebala bi biti donijeta preporuka za ljude koji danas rade u Bruxellesu. Građanima će tokom noći biti poslana obavijest kako bi znali trebaju li krenuti ujutro za Bruxelles ili ne, javlja HLN.

Nakon napada u Bruxellesu, poduzete su hitne mjere za zaštitu švedskih navijača koji su došli na Stadion kralja Baudouina gledati utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Belgije i Švedske, izvijestio je belgijski Nacionalni centar za krizna stanja.

Tokom napada muškarac je otvorio vatru na raskrsnici Sainteclette i Nende Linielaan u ponedjeljak navečer oko 19.15 sati. Dvije osobe su ubijene. Treći, taksist, navodno je izvan životne opasnosti. Federalno vanredno stanje proglašeno je u 21.13 sati. Razina prijetnje 4 primjenjuje se u regiji glavnog grada Bruxellesa, razina prijetnje 3 u ostatku zemlje.

"Tokom večeri pojavio se video na društvenim mrežama. Tu poruku snimila je osoba koja se identificira kao napadač koji tvrdi da je inspiriran Islamskom državom", piše Nacionalni krizni centar na svom blogu uživo.

"Tokom iste poruke kao mogući motiv čina navedena je švedska nacionalnost žrtava. U ovom trenutku nema naznaka da je napad povezan s izraelsko-palestinskim sukobom. Na temelju ovih činjenica i tvrdnje, hitno su poduzete sigurnosne mjere kako bi se što bolje zaštitili švedski navijači", navodi se.

Na društvenim se mrežama pojavila nova snimka na kojoj se može vidjeti kako navodni osumnjičeni za napad u Bruxellesu nedaleko od gradske četvrti Saincteletteplein na pločniku priprema svoje oružje.

Video možete pogledati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...