HLADAN TUŠ U BRUXELLESU: „Moramo biti svjesni činjenice da mi iz RS-a nismo partner za takvo nešto..."

U naredna dva dana lideri moraju dostaviti reforme i projekte koji bi bili dio ovog plana.

  • Politika

  • 06. Dec. 2023  06. Dec. 2023

  • 9

Delegacija Bosne i Hercegovine u punom sastavu, od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti. U Brisel stigli s optimizmom, a dočekala ih realnost. Otvaranje pregovora priželjkivano u decembru, a sada je gotovo potpuno izvjesno da će, ipak, biti u martu. Sastanci konstruktivni, ali s varnicama i bez previše detalja za javnost. Teme brojne. Od Izbornog zakona do ključnih zakona za reformu pravosuđa. Pomaka ima, ali i još mnogo posla. Uz iskazano opredjeljenje ka Evropskoj uniji, bh. lideri ostali na istim pozicijama i pri različitim stavovima.

“Svi iz BiH imamo isti cilj. Jasno da želimo napraviti put ka evropskim integracijama i ono što je jasno da i Oliver Varhelji nije daleko od takvog razmišljanja i on jasno želi podruprijeti i do sada je podupirao BiH u svim ovim nastojanjima da otvorimo pregovarački proces”, kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Marinko Čavara (HDZ BiH).

“Važno je da su svi akteri ponovili spremnost da se nastavi sa implementacijom. Ne znam da li baš u decembru možemo očekivati drugačiji stav od onog koji je dala Evropska komisija. Ja procjenjujem da će biti isti”, kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“U martu nam je realna šansa ukoliko uradimo neke stvari koje su potrebne, a to je stvarno zadaća nas, a ne Evropske unije i Evropske komisije. Vrata su otvorena, trebamo samo proći kroz njih”, kazao je predsjednik NS-a Edin Forto.

Na tom putu ima mnogo izazova koji treba da se riješe. Mora se prije svega poštovati Ustav BiH. Mora se poštovati činjenica da Evropska unija traži prilagođavanje kroz reforme, a to je da odluke donose lokalni faktori u smislu da se opredjeljuju za Evropsku uniju, a ne da to čine stranci”, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Izazovi već čekaju. Među prvima, minimum za otvaranje pregovora - zakon o sudovima BiH koji čeka da državna koalicija konačno odluči gdje će smjestiti apelaciono vijeće Suda BiH.

“Ostaje isti problem, a to je da apelaciono vijeće ima sjedište u Banjoj Luci. Još nemamo saglasnost za takvo nešto, ali cijenim - kada bi se to moglo donijeti još kroz zakon koji je vezan za pranje novca što je uobičajena, stvar kako bi Bosna izbjegla i mi u RS-u izbjegli da budemo na nekim negativnim listama”, istakao je Dodik.

“Nekih varijacija je bilo danas ponovo. Mi mislimo da zaista nema smisla da to sjedište bude u Banjoj Luci”, dodao je Konaković.

Nešto blaži stavovi lidera SNSD-a u Briselu, ipak, čekaju realizaciju. Do tada, uprkos boljoj atmosferi, nema promjena.

“Uskladiti riječi i djela u BiH nije lahak posao i u tom smislu ja sam se, uslijed političkog iskustva, naučio da vjerujem onda kad se nešto dogodi, a ne kad se obeća”, kazao je SDA-ov Safet Softić, delegat u Domu naroda BiH.

Osim reformi, na stolu, još jednom i plan rasta za Zapadni Balkan. Značajna finansijska pomoć, za koju BiH još nije ispunila uslove. U naredna dva dana lideri moraju dostaviti reforme i projekte koji bi bili dio ovog plana.

“Ako ti uslovi znače prekompoziciju ustavnih rješenja, onda moramo biti svjesni činjenice da mi iz RS-a nismo partner za takvo nešto”, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...