SVJETSKI TELEKOMUNIKACIJSKI GIGANT DONIO ODLUKU: Planiraju otpustiti između 9.000 i 14.000 radnika, sve zbog...

Nakon što je prodala svoje poslovanje s mobitelima Microsoftu, koje je softverski gigant kasnije otpisao, koncentrirala na telekomunikacijsku opremu.

  • Ekonomija

  • 19. Okt. 2023  19. Okt. 2023

  • 0

Finski telekomunikacijski gigant Nokia planira otpustiti između 9.000 i 14.000 radnika do kraja 2026. kako bi smanjio troškove.

To je najavljeno nakon što je kompanija prijavila pad prodaje od 20 posto između jula i septembra, za šta Nokia krivi slabljenje potražnje za 5G opremom na tržištima kao što je Sjeverna Amerika. 

Trenutno ima 86.000 zaposlenih širom svijeta, a otpustila je hiljade radnika od 2015.

Nokia je nekada bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu ali nije uspjela da predvidi popularnost telefona s ekranom osetljivim na dodir i pristupom internetu, kao što su Appleov iPhone i Samsungov Galaxy, pa su je rivali zbacili s prvog mjesta.

Nakon što je prodala svoje poslovanje s mobitelima Microsoftu, koje je softverski gigant kasnije otpisao, Nokia se koncentrisala na telekomunikacijsku opremu.

Nokia se 2020. najviše okoristila od blokiranja Huaweija u 5G mrežama u Velikoj Britaniji, kada je sklopila ugovor da postane najveći dobavljač opreme za BT.

Ali proizvođači 5G opreme teško posluju jer operateri u SAD-u i EU smanjuju investicije. Ranije ove sedmice Nokijin švedski rival Ericsson također je prijavio pad prodaje, javlja BBC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...