PRIJETE MU ODUZIMANJEM DRŽAVLJANSTVA: Francuska ofanziva na Karima Benzemu zbog njegove podrške Palestini

Darmaninova reakcija uslijedila je nakon kontroverzi koje je izazvao Benzema izražavajući solidarnost s Palestincima, ali ne i s porodicom učiteljice ubijene prošlog petka u školi u Arrasu, u sjevernoj Francuskoj

  • Sport

  • 19. Okt. 2023  

  • 0

Karim Benzema, rođen u Francuskoj u porodici alžirskog porijekla, oduvijek je dovodio u pitanje svoj francuski patriotizam, bilo zbog alergije na pjevanje Marseljeze ili određenog prezira prema nacionalnoj momčadi. No, pitanje je sada postalo mnogo ozbiljnije jer ga je sam francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin – iz najdesnijeg sektora „macronizma“ – optužio za veze s Muslimanskim bratstvom, velikom islamističkom organizacijom osnovanom 1928. i čija je jedna od grana pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi.

“Svi znaju da g. Benzema ima ozloglašenu vezu s Muslimanskim bratstvom”, rekao je Darmanin, u ponedjeljak, tokom intervjua za mrežu Cnews, medij koji daje puno prostora konzervativnim, pa čak i ekstremno desničarskim idejama. Darmaninova reakcija uslijedila je nakon kontroverzi koje je izazvao Benzema izražavajući solidarnost s Palestincima, ali ne i s porodicom učiteljice ubijene prošlog petka u školi u Arrasu, u sjevernoj Francuskoj.

Ministar je dolio ulje na vatru izjavom da "već nekoliko godina vidimo polagano pomicanje pozicije Karima Benzeme prema tvrdom, rigoroznom islamu, što je karakteristika ideologije Bratstva", te dodao da "Bratstvo širi islamske norme u raznim društvenim prostorima, posebno u sportu." Ove riječi pokazuju da je ministarstvo pomno pratilo Benzeminu ideološku putanju.

Izvor, na koji se poziva list Le Figaro, koji se uključio u priču, spomenuo je Benzemino odbijanje pjevanja Marseljeze na utakmicama reprezentacije, kao i muslimansko prozelitiziranje koje iskazuje na društvenim mrežama, njegove molitve, hodočašće u Meku i fotografiju sa imamom koji je bio pod istragom u slučaju učiteljice koju je prije tri godine ubio džihadist Samuel Paty. Prema izvoru bliskom ministru, Benzemino ponašanje ne podrazumijeva krivični progon, ali pokazuje značajnu neodgovornost tako relevantne javne osobe.

Republikanska senatorka (desničarski LR) Valerie Boyer, koja predstavlja departman Bouches-du-Rhône (Marseille) u Gornjem domu, izjavila je jučer da, „ako je militantnost igrača u islamističkoj organizaciji potkrijepljena“, njemu bi trebao biti oduzeto francusko državljanstvo, nešto što je protivustavno. "Moramo hitno djelovati protiv onih koji trajno prijete našoj zemlji", dodala je Boyer.

Benzema, 35-godišnjak rođen u predgrađu Lyona, igrao je za Lyon a zatim za Real Madrid 14 godina i bio njegov kapiten. U oktobru 2022. osvojio je Ballon d'Or, a nakon primanja prestižne nagrade izrekao je zagonetnu rečenicu o trofeju. "To je individualno, ali i kolektivno", rekao je. „Za mene je to Zlatna lopta naroda.” U junu je Benzema, napadač koji nikada nije dobio crveni karton i čije je sportsko ponašanje besprijekorno, potpisao ugovor za saudijsku ekipu Al-ittihad.

Benzema nije jedini elitni nogometaš koji je imao problema sa rasplamsavanjem novog rata između Izraela i Palestine. Alžirski igrač Youcef Atal iz Nice suspendiran je od strane svog kluba kao odgovor na nasilnu antisemitsku poruku koju je igrač objavio na Instagramu, a koju Tužiteljstvo istražuje.

Psihoza nakon početka rata ne slabi u Francuskoj. Upozorenja o prijetnji bombom jučer su uzrokovala evakuaciju najmanje deset aerodroma, uključujući one u Nici, Toulouseu, Bordeauxu i Nantesu, kao i palaču Versailles, treći put u posljednjih nekoliko dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...