DEMONSTRACIJE U ZAGREBU: Skup podrške Palestini u glavnom gradu Hrvatske -"Ne tražimo uništenje Izraela, nego dekolonizacijski projekt...."

'Brojni poznati Židovi novinari i aktivisti iz Izraela sami govore kako se nalaze na ukradenoj zemlji, kako su dijelom doseljeničkog kolonijalizma kojem treba stati na kraj. Sami traže reviziju izraelske države i ne stoje na strani politike', kaže Bužinkić.

  • Regija

  • 20. Okt. 2023  

  • 0

Stručnjakinja za migracije i izbjeglištvo, Emina Bužinkić, gostovala je u Newsnightu televizije N1 gdje je govorila o prosvjedu koji organizira u Zagrebu naziva "Solidarno s Palestinom".

-Posljednjih 12 dana sjedim, tugujem i organiziram se s ljudima iz palestinske, sirijske, arapske zajednice koji žive u Hrvatskoj. S ljudima iz muslimanske zajednice koji su trajno oštećeni genocidom u Srebrenici. Iz perspektive osobnih gubitaka i na neki način komparacije ovih životnih, ratnih, egzilnih iskustava, odlučili smo se na organizaciju ovog prosvjeda, rekla je Bužinkić na N1.

-Ovaj prosvjed je dio globalnog odgovora na situaciju u kojoj se Gaza nemilosrdno bombardira svakoga dana, u kojoj nevjerojatan broj ljudi gubi svoje živote. Slušamo pozive u pomoć koja ne stiže, kazala je.

Inicijativa za slobodnu Palestinu je osnovana 2021. Tada su reagirali na pokolj djece u svibnju 2021.

-Odlučili smo se nanovo organizirati i pozvati ljude da ustanu protiv ove stalne 75-godišnje okupacije ovog ogromnog kolonizatorskog projekta, koji nemilosrdno gazi sve pred sobom. Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima, poručuje Bužinkić.

Bužinkić naglašava kako ne traže uništenje Izraela, nego dekolonizacijski projekt.

'Brojni poznati Židovi novinari i aktivisti iz Izraela sami govore kako se nalaze na ukradenoj zemlji, kako su dijelom doseljeničkog kolonijalizma kojem treba stati na kraj. Sami traže reviziju izraelske države i ne stoje na strani politike', kaže Bužinkić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...