SVE VIŠE JAVNIH LIČNOSTI PODIŽE SVOJ GLAS PROTIV PLANETARNE NEPRAVDE: Laburističku stranku u Engleskoj napuštaju zbog odnosa prema ratnim zločinima nad Palestincima

Ovo što radi Izrael je ratni zločin, a svi koji ga podržavaju saučesnici su u tom zločinu.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2023  

  • 3

Članica gradskog vijeća Oxforda Imogen Thomas objavila je večeras da je, zajedno s još pet kolega podnijela ostavku na članstvo u Laburističkoj stranci jer su čelni ljudi ove političke partije odbili da osude kršenje međunarodnog prava u Gazi. Thomas i njene kolege objavili su izjavu koju ovdje prenosimo:

"Mi, šest članova Gradskog vijeća Oxforda, večeras smo na stranačkom sastanku objavili svoje ostavke. Ovog časa napuštamo Laburističku partiju. Svako od nas učlanio se u laburiste jer vjerujemo u vrijednosti socijaldemokratije i internacionalizma, pravdu i ljudska prava ze sve ljude. To su vrijednosti koje njegujemo u našim zajednicama u Oxfordu i kao vijećnici i kao članovi Laburističke stranke.

U posljednjih nekoliko dana svjedočimo stravičnoj eskalaciji nasilja koje se dešava u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama Gazi i Zaoadnoj Obali. Samo u našem bratskom gradu Ramallahu, na Zapadnoj Obali, tokom prošle sedmice Izraelski su vojnici i doseljenici ubili na desetine Palestinaca. Mi saosjećamo s njihovim porodicama i sa svima onima koji su teško ranjeni. Talasi nasilja u Izraelu i Palestini moraju odmah prestati, kao što mora prestati i izraelska okupacija Palestine.

Razumijevanje trenutne situacije u Gazi ne može se postići ukoliko se sve ne posmatra u historijskom i političkom kontekstu. Ujedinjene nacije su presudile da Gaza ostane pod izraelskom okupacijom, a prema međunarodnom pravu okupaciona vlast je dužna brinuti se o potrebama naroda koji je okupirala. Međutim, najmanje od 2007. godine Gaza je pod blokadom – što je prema međunarodnom pravu nelegalan čin.

Kolektivno kažnjavanje strogo je u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom. Prekidanje snabdijevanja vodom, hranom, strujom i humanitarnom pomoći očigledan je ratni zločin, naređivanje da milion civila napusti sjeverni dio Gaze, bombardiranje bolnica, džamija, škola, stambenih naselja – sve su to zločini prema međunarodnom pravu. Za dvanaest dana ubijeno je 3800 ljudi, od čega 853 djece.

Dužnost je međunarodne zajednice daratne zločince dovede pred lice pravde. Kada su trebali stati na stranu pravde lideri Laburista podržali su kolektivno kažnjavanje, opsadu, blokadu i masovno ubijanje civila. Kako je Keir Starmer rekao: „Izrael ima pravo“ da nastavi ubijati civile u Gazi. To je saučesništvo u činjenju ratnih zločina. Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vojnu i diplomatsku podršku državi Izrael, a poziv lidera opozicije da se poštuje međunarodno pravo svakako bi se dobro čuo, da ga je bilo. Umjesto toga, Izraelu je dato zeleno svjetlo za sve zločine koje čini“, stoji u zajedničkoj izjavi gradskih vijećnika Oxforda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...