IZNEVJERILI OČEKIVANJA: Zbog stava o Palestini Laburistička stranka u Velikoj Britaniji gubi podršku muslimanskih glasača

Survation, koji je sproveo anketu za Laburističku muslimansku mrežu, razgovarao je sa 682 muslimana širom Velike Britanije i otkrio da Zelena stranka privlači 14% britanskih muslimana, a 9% je spremno podržati liberalne demokrate. Više od 20% muslimanskih glasača ostaje neodlučno, što daje laburistima nadu.

  • Evropa

  • 10. Feb. 2024  

  • 0

Lideru laburista Keiru Starmeru podrška je najviše opala u sjeverozapadnoj Engleskoj, gdje se i nalaze regije s velikom bazom muslimanskih glasača, uključujući Blackburn, Manchester (Gorton, Withington i Central) i Preston, prenosi Stav.ba.

Laburisti moraju uraditi puno ako žele zadržati podršku među muslimanskim biračima, rekao je za Guardian visoki zvaničnik ove partije, nakon što je ispitivanje pokazalo da je stranka izgubila dio svoje biračke baze zbog zvaničnog stava o ratu koji Izrael vodi u Gazi. Samo 60 posto britanskih muslimana koji su podržali laburiste na općim izborima 2019. spremno je to učiniti ponovo na sljedećim općim izborima, koji bi se trebali održati ove godine.

Survation, koji je sproveo anketu za Laburističku muslimansku mrežu, razgovarao je sa 682 muslimana širom Velike Britanije i otkrio da Zelena stranka privlači 14% britanskih muslimana, a 9% je spremno podržati liberalne demokrate. Više od 20% muslimanskih glasača ostaje neodlučno, što daje laburistima nadu.

U izbornoj bazi smanjena je i podrška predsjedniku Laburističke stranke Keiru Starmeru, i to za 4%. Starmeru je podrška najviše opala u sjeverozapadnoj Engleskoj, gdje se i nalaze regije s velikom bazom muslimanskih glasača, uključujući Blackburn, Manchester (Gorton, Withington i Central) i Preston.

Visoki laburistički zastupnici ostaju ujedinjeni oko Starmerove pozicije o ratu u Gazi, ali su zabrinuti zbog toga što ih je nadmašio David Cameron, koji je prvi pozvao na održiv prekid vatre i prošle sedmice rekao da britanska vlada razmatra priznavanje palestinske države.

Predstojnik laburista rekao je za Guardian: “Mnogi glasači s kojima sam razgovarao u tom području bijesni su zbog Starmerove nejasne pozicije oko njegovog priznavanja državnosti Palestine. Nije dobro prošlo.“

Kao rezultat toga, identifikacija britanskih muslimana s laburistima kao njihovim prirodnim izborom pala je za 43 procentna poena, sa 72% u 2021. na 29% ove godine. Povrh svega, 85% britanskih muslimana vjeruje da će politička pozicija stranaka u ratu između Izraela i Gaze biti važna u utjecaju na njihov glas na biralištima ove godine.

Godinu dana nakon što je preuzeo vodstvo u stranci, Starmer je upozoren da ne uzima muslimanske glasove zdravo za gotovo zbog islamofobije koja vlada među u laburistima i zbog stava ove stranke prema Palestini.

Nakon što je 2021. objavljen izvještaj o islamofobiji unutar stranke, ankete su pokazale da 55% britanskih muslimana "ne vjeruje vodstvu Laburističke stranke da se efikasno bori protiv islamofobije", a 48% nije imalo povjerenja u partijsku proceduru pritužbi s kojom se treba pozabaviti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...