TONINO PICULA DIREKTNO: "SPC se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, pokušava na sve načine poništiti crnogorski identitet"

Vlada Crne Gore, kako je ocijenio, očito pokušava biti inkluzivna.

  • Regija

  • 21. Okt. 2023  21. Okt. 2023

  • 1

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je nadvladina politička organizacija. Ona se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, ona pokušava na sve moguće načine i poništiti crnogorski identitet - ocijenio je zastupnik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula u Dnevniku HRT-a odgovarajući na pitanje kakva je njena uloga u formiranju političke vlasti Crnoj Gori.

"Po razmišljanjima Srpske pravoslavne crkve, crnogorstvo je samo jedna podvarijanta i to regionalna varijanta temeljnog, bazičnog srpskog identiteta Crne Gore i to najviši pripadnici Srpske pravoslavne crkve i ne kriju", naveo je Picula.

U posljednje vrijeme je, kako dodaje, čak i gospodin Porfirije bio u Crnoj Gori u jednoj, kako je rekao, otvorenoj anticrnogorskoj kampanji pozivajući ljude da se na predstojećem popisu, kao pravoslavni živalj, izjasne etnički kao Srbi.

Reforme i nova vlada

Vlada Crne Gore, kako je ocijenio, očito pokušava biti inkluzivna.

"Međutim, vidjeli smo da ona ne može okupiti one koji sumnjaju u njene kapacitete da razvije unutrašnje kapacitete Crne Gore da krene dalje, da nastavi sa svojim evropskim putem, a u njenom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji", ocijenio je Picula.

Naveo je da je to prije svega koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja je otvoreno proruska i prosrpska.

"Ona dovodi u pitanje crnogorsko priznanje Kosova i jednako tako čini mi se da će imati izrazito destruktivnu ulogu kada neka druga pitanja crnogorske transformacije i reforme budu došla na dnevni red", kazao je Picula.

On je komentarišući da li se može nastaviti evropski put Crne Gore kazao da naša država nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina, a da je posljednje poglavlje otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

"To je bilo negdje 2020. godine. Pa jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu, skoro petnaest mjeseci funkcionisanja takozvane tehničke vlade Dritana Abazovića koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine, na putu da se formira 44. vlada Crne Gore", rekao je Picula.

Međutim njen sastav, prema njegovim riječima, otvara puno više pitanja o tome kako je to zapravo vlada i u kojoj mjeri će ona imati kapacitet da se nosi s unutrašjim problemima Crne Gore i, naravno, prije svega da nastavi evropski put Crne Gore.

Prekretnica u odnosu prema Srbiji

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvještaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Europske unije prema Srbiji.

"Ta rezolucija koju je Evropski parlament proše sedmice velikom većinom glasova usvojio je na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji, odnosno prema dijalogu kojeg omogućava i podržava Evropska unija, jer je upravo teroristički upad paravojnih grupa na sjeveru Kosova na neki način pokazao da taj dijalog ima sasvim ograničene dosege. Jer, po mom mišljenju, režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim djelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo", poručio je Picula.

Naglasio je da će ga Vučić pokušati iskoristiti radi svojih političkih interesa.

"I mi smo kroz tu rezoluciju vrlo jasno poručili ne samo vlastima u Beogradu, nego i institucijama u Briselu da treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću",  zaključio je Picula.

Treba prema njemu, kako dodaje, voditi potpuno drugačiju politiku.

"On je nedavno otišao u Peking gdje je sa kineskom stranom sklopio cijeli niz sporazuma, naglašavajući stratešku povezanost Srbije i Kine. Nije nikakva tajna da isto tako ima odlične odnose i sa Kremljom i da preko Beograda Kremlj ima uticaja i na zbivanja na Zapadnom Balkanu. Da li Evropska unija doista želi takvu zemlju partneru, računajući da će Aleksandar Vučić svojim uticajem smirivati prilike u susjedstvu, ili treba zauzeti oštriji stav - ja sam za ovo drugo, jer po mom mišljenju te neriješene probleme dugotrajne srpske demokratske tranzicije i frustracije Aleksandar Vučić izvozi nestabilnost svugdje gdje to može", zaključio je Picula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...