DEŠAVA SE NEŠTO NEZAMISLIVO: Jevreji se okreću zakletim neprijateljima, a plan je izgleda jako mračan

S obzirom na antisemitsku historiju francuske Nacionalne fronte (FN), nevjerovatno zvuči konstatacija kako stranačka čelnica Marine Le Pen glavnu izbornu priliku vidi u obećanju da će upravo njena stranka zaštititi prestrašenu jevrejsku zajednicu

  • Evropa

  • 22. Okt. 2023  

  • 1

Politico piše kako moralna kolebanja tvrde francuske ljevice, koja odbija okarakterizirati Hamas kao terorističku organizaciju, u očaj tjera francuske Jevreje, prenosi Raport.ba.

Upravo se ovdje otvara prostor za Le Pen. Ona, za razliku od francuske ljevice, može zastupati antislamsku agendu i otvoreno stati uz Izrael. No, piše Politico, Le Pen ne podržava francuske Jevreje jer se nada njihovim glasovima, već je to dio većeg plana normalizacije stranke i "pranja" njene prošlosti.

"Događa se ono najgore, vidimo pogrome na izraelskom tlu, koje provodi teroristička skupina s neopisivom bestijalnošću… Izraelu se mora dopustiti da iskorijeni Hamas - rekla je Le Pen nakon napada koji su odnijeli više od 1400 izraelskih života.

Slično priča i čelnik desničarske stranke Rassemblement National Jordan Bardella.

Mi smo za mnoge francuske Jevreje štit pred islamističkom ideologijom”, poručio je.

Nasuprot tome, poruka krajnje ljevičarske stranke France Unbowed bila je dvosmislena, u nekim slučajevima nazivajući Hamas "pokretom otpora" ili implicirajući da je Izrael kriv za napade.

Politico naglašava kako je riječ o velikoj promjeni narativa. Nacionalna fronta dugi je niz godina bila sinonim za antisemitizam. Osnivač stranke, Jean-Marie Le Pen, bio je poznat po zbijanju antisemitskih šala i rekao je da je holokaust detalj historije. Ali njegova kći Marine uporno je pokušavala to promijeniti. Godine 2015. oca je isključila iz stranke.

I prema Jean-Yvesu Camusu, stručnjaku za krajnju desnicu i radikalizaciju, nepokolebljiva potpora Izraela "novi je pokušaj normalizacije" Nacionalne fronte. - Marine Le Pen je dugo znala da je antisemitizam njena oca značio da su joj vrata moći zatvorena - dodao je.

Marš za Izrael

U danima koji su uslijedili nakon 7. oktobra, hiljade Francuza okupilo se u Parizu kako bi podržali Izrael. Tamošnji političari su razlike ostavili po strani i marširali ruku pod ruku. Marine Le Pen i Jordan Bardella nisu se pojavili.

No nekoliko relativno nepoznatih zastupnika iz Nacionalne fronte diskretno se pridružilo maršu. Testirali su puls nacije. Camus, koji je također prisustvovao maršu, tvrdi da, iako je njihov dolazak bio nesvakidašnja pojava, niko nije reagirao.

Ne tako davno stvari bi se drugačije odigrale. Kad se primjerice Le Pen pohodila skup u čast Jevreja koji je preživio holokaust, a koji je izboden na smrt 2018., gomila ju je izviždala i bila je prisiljena otići. Tako su sada, nakon napada Hamasa, savjetnici Nacionalne fronte pažljivo odmjerili da je vrijeme da se priključe, piše Jutarnji.

Igra na duge staze

Dio je to velikog plana francuske ekstremne desnice čiji je krajnji cilj da se uklopi u francuski politički mainstream. Od historijskih pobjeda na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, krajnje desni zastupnici skrupulozno slijedile parlamentarna pravila i redovito glasaju za prijedloge zakona koje je predložila vlada. Krajnje ljevičarski France Unbowed u međuvremenu se protivio vladi na svakom koraku, nastojao pospješiti rasprave o reformama kojima se protivi, a zbog odbijanja krajnje ljevice da jasno osudi Hamasovu ofenzivu na Izrael, Politico tako zaključuje da se Jevreji u Francuskoj danas više boje ljevice od krajnje desnice.

Pokušava li Marine Le Pen zapravo osvojiti jevrejske glasove? Za Camusa se to čini malo vjerovatnim, s obzirom na to da je zajednica relativno mala. Čini je oko 500.000 ljudi.

"Pokušaj da se dodvori francuskim Jevrejima više je "simboličan", a cilj je svijetu predstaviti novi imidž stranke, zaključio je Camus.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...