MINISTAR PRAVDE DAVOR BUNOZA: "Ne vidim blokade, ne mogu reći da će zakon o sudovima biti ubrzo usvojen"

"Vijeće ministara je u ovih devet mjeseci usvojilo osam zakona, pogledajte šta je uradio prethodni saziv Vijeća ministara. Pet zakona je stupilo na snagu. To je veliki uspjeh."

  • Politika

  • 23. Okt. 2023  

  • 0

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine, kazao je da ne vidi blokade u Vijeću ministara. "Mi svake sedmice održavamo sjednice", rekao je za N1. Također, komentarisao je mišljenja za i protiv da Apelacioni sud bude u Banjaluci.

Mnogi vas već nazivaju najboljim ministrom u aktuelnom sazivu Savjeta ministara. Je li moguće biti najbolji bez medijskih rasprava, teških poruka, dizanja tenzija?

Da budem iskren, ima i pozitivnih i negativnih kritika. Jeste lijepo čuti kad vas neko hvali. Svjestan sam da se nalazi na jednom odgovornom mjestu. Svjestan sam i historijske prilike koja se nalazi pred Bosnom i Hercegovinom.

U kojoj fazi je nacrt Zakona o sudovima BiH? Hoće li biti spreman do kraja mjeseca?

Taj zakon je već bio na sjednici Vijeća ministara BiH. Onda su se pojavila sporna pitanja, više tehničke stvari. Približili smo stavove sa ciljem da imamo zakon koji će dobiti podršku u parlamentarnoj proceduri, ali i da će odgovarati evropskim standardima. Ne mogu reći da će ubrzo biti usvojen.

Umanjuje li se ovim zakonom nadležnost Suda BiH?

Ne bih se složio sa tim mišljenjem. Mi smo prema Mišljenju Venecijanske komisije bili dužni da jasnije definišemo i preciziramo nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine kada se radi o kaznenim djelima koja su počinjena na području entiteta. Mislim da nije smanjena, nego je jasnija nadležnost Suda Bosne i Hercegovine.

Hoće li se postići konsenzus u vezi sa sjedištem Apelacionog suda? Zbog čega je problem da on bude u Banjaluci?

Nastojimo približiti stavove da imamo jedinstven stav. Prvo je predviđeno da Apelacioni sud bude u Mostaru, volio bih da bude moj rodni grad, ali kada se radi o državnom sudu postoji konsenzus da prvi stepen bude u jednom entitetu, a drugi stepen u drugom entitetu. Nije tajna da je stav zvaničnika iz Republike Srpske da to bude Banjaluka. Razgovara se o tome i nadam se da bi mogli uskoro riješiti ovo pitanje.

Strankama sa sjedištem u Sarajevu nije problem da Apelacioni sud bude u Istočnom Sarajevu, ali jeste u Banjaluci. Zbog čega?

Jeste, iz praktičnog razloga, da ovi sudovi budu blizu. Zvaničnici iz Republike Srpske smatraju da je dobro da sudovi budu fizički udaljeni i imaj tu osnova. Ali smatram da to treba biti politički dogovor koji će se temeljiti na struci.

Je li ovaj zakon, skupa sa zakonom o sprečavanju pranja novca i zakonom o sukobu interesa još jedan od preduslova za otvaranje pregovaračkog procesa sa BiH?

Ne znam šta je uslov da bi dobili pregovore ili pozitivno mišljena, ali sam vidio da su zadovoljni zvaničnici EU. Vijeće ministara je u ovih devet mjeseci usvojilo osam zakona, pogledajte šta je uradio prethodni saziv Vijeća ministara. Pet zakona je stupilo na snagu. To je veliki uspjeh.

Mnogi kažu da je to sve i da sada slijedi blokada?

Mi svake sedmice održavamo sjednice Vijeća ministara. Ja, za sad, ne vidim blokade. Ministarstvo pravde je pripremilo već tri ili četiri zakona koji bi se uskoro mogli naći u parlamentarnoj proceduri.

   

- Taj zakon je već bio na sjednici Vijeća ministara BiH. Onda su se pojavila sporna pitanja, više tehničke stvari. Približili smo stavove sa ciljem da imamo zakon koji će dobiti podršku u parlamentarnoj proceduri, ali i da će odgovarati evropskim standardima. Ne mogu reći da će ubrzo biti usvojen - rekao je Bunoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...