VAŽNE VIJESTI ZA DIJASPORU: Zamjena za Wizz Air potvrdila letove iz Tuzle, čeka se još samo jedan papir...

S druge strane, tuzlanska zračna luka željna je zamijeniti promet Wizz Aira nakon zatvaranja baze niskobudžetnog prijevoznika u gradu i ukidanja većine njegovih linija.

  • Ekonomija

  • 24. Okt. 2023  

  • 0

Air Montenegro je dobio dozvole za početak letova sedme slobode iz Tuzle za Maastricht u Nizozemskoj i Istanbul, ali su mu prava uskratila nadležna tijela iz Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, javlja Ljudski.ba.

Regulator iz Luksemburga još nije odgovorio na zahtjev za dozvolom. Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine također je dala zeleno svjetlo Air Montenegru, što znači da prijevoznik može pokrenuti letove za dvije gore navedene destinacije, ako to odluči.

Air Montenegro bi trebao pokrenuti letove iz Tuzle krajem novembra, ako nastavi s planovima. Prijevoznik je u početku namjeravao bazirati zrakoplov u gradu, no sada se to čini malo vjerovatnim s odobrenjima osiguranim za samo dva odredišta. Crnogorski prijevoznik ima za cilj smanjiti oštru sezonalnost u svojoj mreži fokusiranjem na Tuzlu u zimskim mjesecima. S druge strane, tuzlanska zračna luka željna je zamijeniti promet Wizz Aira nakon zatvaranja baze niskobudžetnog prijevoznika u gradu i ukidanja većine njegovih linija.

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je najavila raspisivanje javnog poziva za subvencioniranje aviokompanija koje uvode letove iz grada. Dodijelila je otprilike 1,27 miliona eura subvencija. "Subvencioniranjem zrakoplovnih prijevoznika želimo obnoviti rute koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Održali smo razgovore i sklopili ugovore s nekoliko zrakoplovnih prijevoznika. Ne predviđamo da ćemo potrošiti sva sredstva, ali želimo podijeliti rizik. Javnost Narednih dana bit će raspisan poziv za avioprijevoznike gdje će se definirati svi detalji”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...