BURAN OKRŠAJ OKERIĆA I BEČAREVIĆA PRED KAMERAMA: "Vi ste izgleda dobili zadatak da budete kamikaza svog šefa"

Imamo i istragu ranije, gospodina Konakovića od federalnog tužitelja zbog dodjela budžetskih sredstava“, kazao je Bečarević.

  • Mini market

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 3

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i trenutni ministar u Vladi KS Almir Bečarević danas su se sučelili u TV duelu u programu N1, a sve nakon što je SBiH između ostalih optužio Narod i pravdu da je organizacijama koje je osnovala dala više od 200.000 KM.

Za šta optužujete Okerića?

To nisu bile optužbe, to je presjek stanja budžeta. Taj iznos novca je bio veliki. Ta udruženja se povezuju sa članovima NIP-a i logično je bilo da reagujemo.Ja ne radim stvari retorički. Provjerili smo udruženje koje je navedeno i vidite da nema nijedan finansijski izvještaj, niti ko ga vodi. Toliko je transprentno. Jel’ to Vlada KS nesposobna da realizuje direktno, ne znam zašto se traže određenja udruženja? Imamo i istragu ranije, gospodina Konakovića od federalnog tužitelja zbog dodjela budžetskih sredstava“, kazao je Bečarević.

Da li ste ovo doživjeli kao optužbe?

Danas sam sazvao konferenciju gdje sam imao potrebu da iznesem argumentaciju na gnusne neistine i najavim tužbu za klevetu. KO SDA, SBiH, DF su me optužili da sam ja dodijelio sredstva. Ja sam danas obrazložio kao predsjedavajući Skupštine KS, ne dodjeljuje sredstva, da kabinet predsjedavajućeg podnosi izvještaj Vladi KS, da ima svog šefa kabineta. Ured se smatra u svojstvu pravnog lica. Najavio sam danas protiv svih neprofesionalnih novinara i ova tri Kantonalna odbora podnijeti tužbe. Oni su saopštenjima kazali da sam ja dodijeljivao sredstva, danas sam to obrazložio, kaže Okerić.

Potom je pojasnio ulogu ministra Adnana Delića u navedenom udruženju.

Ne mogu da vjerujem da je ministar izgovorio nekoliko elementarnih činjenica koje ukazuju na neznanje ili neinformisanje. To nije udruženje Adnana Delića, to je neistina. Adnan Delić je imao veze sa tim udruženjem kao osnivač u periodu dok se nije bavio politikom. Ne znam u kojem svojstvu ministar trenutno povezuje Delića sa tim udruženjem. Svako udruženje je bilo obavezno da dostavi rješenje o registru. Komisija je utvrdila da postoje ispunjeni svi formalno pravni uslovi koji su propisani javnim pozivom. Bez obzira, da li je neko društveno ili politički angažovan istovremeno“.

Biti član udruženja i neke stranke nije zakonom zabranjeno. Bio sam na svečanom potpisivanju ugovora između kabineta i korisnika sredstava koja će implementirati ta sredstva u RS. Zašto da ne? Predstavnik KS može otići bilo gdje da predstavlja kanton. Danas sam razgovarao kako su određivali ko će dobiti sredstva. Ovaj poziv je bio ograničen. Ja sam danas iznio argumentaciju da članovi Općinskih organizacija, nosioci lista su dobili sredstva iz drugih stranaka. Mi ovdje ne vidimo ništa sporno“, dodao je Okerić.

Bečarević je komenatrisao fotografiju koju je Okerić pokazao, kazavši:

Ova fotografija je podrška zajedničkom kandidatu, ništa više. Znači, koalicija, znači nema veze sa članstvom. Druga stvar, kad gospodin Okerić govori, ja bih se trebao prepasti, čovjek bi pomislio da je sve istina. Kaže da su ta udruženja morala predati bilans stanja i uspjeha. Tačno. U tom zatvorenom krugu njegovog kabineta. Gdje oni samo to vide. Ako gospodin Delić kaže da je to najtransparentnije i da se može provjeriti utrošeni novac, logično je da odete na internet stranicu i pogledate ima li izvještaja. Šta se braniš od nečega ako nisi više tamo?“, kazao je i dodao:

“Na zvaničnoj stranici piše da je Delić predsjednik i osnivač. Ako neko napiše da je predsjednik i osnivač i to je i dan danas na stranici. Odete na stranicu dobro. ba i ne pronađete nikoga ko predstavlja to udruženje”.

Potom je uslijedio nešto dinamičniji razgovor i razmjena riječi dvojice sučeljenih:

Okerić: Zašto niste direktno nazvali nikoga? Ne informisati se, ne nazvati nikog?

Bećarević: Ja bih volio da gospodin Okerić pronađe njegovo ime i prezime na dodjeli sredstava. Ja istupao osim otvorenog pisma nisam. Ako je kabinet to radio gospodina Okerića, je li to njegov kabinet eksteritorijalni, a ne dva metra od njega? Ovdje je samo napisano da su sredstva dodijeljena, koliko je dodijeljeno. Nakon što je ono sinoć objavio gospodin Delić, ja otišao da provjerim. Ako neko kaže da je pošten, uredan, dodjeljuje sredstva, odem na stranicu i vidim i završim priču.

Vi kad kršite Ustav, tad ste vi pošteni! Deset puta ste prijavljivali stvari sudu i deset puta su pale.

Okerić: Drago mi je da je gospodin kazao na koji je način dolazio do saznanja. Kolega Bećareviću, kabinet, šef kabineta imenuje komisiju, sa kabinetom i šefom kabineta se potpisuju ugovori.

Bećarević: Upravo i to je vaš zatvoreni krug!

Okerić: Kako bi objašnjavate da su u tom zatvorenom krugu dobili sredstva SDA, NS, SDP? Ja sad govorim vašim rječnikom. Kolega Bećareviću, iznosite neistine!

Bećarević: Nije tačno.

Okerić: Kako?

Bećarević: Zahtjev je došao po službenoj dužnosti izvršitelja da se izuzme dokumentacija.

Okerić: Vi ste izgleda dobili zadatak da budete kamikaza svog šefa, da sve procedure osporavate! Laž je samo laž i ništa više.

Bećarević: Ja samo reagujem na budžetska sredstva. Na sve ono što je jučer NIP rekao, iz Srebrenice su reagovali, drugo gospodin Tabaković je izašao i rekao ako sa policijom nađemo to udruženje on će se sam prijavit. Ovdje se radi o stotinama hiljada maraka, a ne par hiljada. Apsolutno mi nemamo problem sa tim, problem je 280.000 i gospodi iz dobro.ba u tri mjeseca 100.000 KM.

Okerić: Ako neko ispunjava uvjete, ne znam o čemu vi pričati. Desetine udruženja koja rade su na neki način povezana sa osobama, političkim aktivistima. Udruženja koja nisu ispunjavala uslove, nisu dobivala sredstva. Pričate gluposti! Sva saznanja trebate prijaviti institucijama. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...