ŠOKANTAN ISTUP AKADEMIKA ESADA DURAKOVIĆA: „Ovo je priprema za Armagedon; Bošnjaci ne mogu ostati bez BiH, to bi bila nova Gaza..."

Duraković je naglasio da bošnjački lideri nemaju jasne strategije otpora prema Dodikovoj i Čovićevoj politici.

  • Politika

  • 25. Okt. 2023  

  • 19

-Mi smo za Zapad bili divljač, kao što su danas divljač djeca Palestine. Cilj Izraela je da eliminiše Arape, a Gaza je za njega otpisana. Teroristički čin Hamasa osuđujem i stradanje civila, ali svijet kao da je zajahao Lucifer i kao da ga vodi ka ambisu, ne znam ko može zaustaviti ovaj genocid koji se vrši u Gazi, kaže u intervjuu za FTV akademik Esad Duraković.

Duraković govori i o pogubljenoj Europi, ozbiljnom jačanju terorizma, opasnostima koje prijeti BiH, unutrašnjim retrogradnim politikama, Dodiku, Čoviću, SDA i Trojki.

"Ovo što se sad dešava na Bliskom istoku je priprema za Armagedon. Cilj Izraela je da eliminiše Arape, ne samo Gazu, koja je otpisana, potom dolazi Zapadna obala, u planu cionista je da osvoje i Jordan, Sinaj, dio Iraka, čak i dio Saudijske Arabije. Žele da promijene kompletnu geografsku i etničku strukturu na Bliskom istoku. Onda će doći do konflikata svjetskih razmjera i zbit će se Armagedon“, kazao je Duraković.

Naglašava da 'na horizontu ne vidi neki zdrav razum koji bi apelirao na obustavljanje kataklizme na Bliskom istoku'.

"Ne razumijem da zapadni, demokratski svijet može podržati državni, cionistički teror nad Palestincima. Kao da je svijet uzjahao sami Lucifer, i kao da ga vodi ka ambisu", kaže Duraković.

Ocijenio je da je Europa u osnovi licemjerna na isti način prema Gazi kao što je bila u BiH, kazavši da se 'danas stidi svoje Europe'.

"U BiH 1992. godine su zabranili žrtvi da se brani. Dopustili su da se u enklavi Srebrenica dogodi genocid. Pa su je dodijelili upravo onima koji su izvršili genocid. To se dešava u kontekstu islamofobije koja jača i u Evropi i globalno", rekao je on.

Za Zapad su djeca Palestine divljač

Kaže i kako mu je žao i onih koji su stradali na koncertu, koje je ubio Hamas.

"Uglavnom od strane terorizma stradaju nedužni ljudi. Terorizam je slijep. Zapad vidi, oni koji mogu da utječu na Izrael, koliko se uništavaju bolnice, koliko djece pati, isto kao što su znali za sarajevski safari, kad su bogatuni dolazili i plaćali da snajperima ubijaju djecu po Sarajevu. Mi smo za njih bili divljač, kao što su divljač djeca danas u Palestini", naveo je Duraković.

Duraković ističe da je Europa etnički dezorjentirana i dekadentna.

"Trebalo bi na isti način tretirati djecu koja stradaju u Ukrajini i koja stradaju u Palestini, ako smo humanisti. Čudim se kako je moguće da njemački establišment podržava bezrezervno genocid u Gazi. Kakva je to nacija, ponavljaju istu grešku, po drugi put podržavaju genocid. To je dokaz da Evropa nema valjanu geostratešku ni moralnu vrijednost", kazao je.

Na pitanje ko može zaustaviti Izrael, kaže:

"Imamo čudesnu inverziju, nije Izrael taj koji sluša Ameriku nego obrnuto. Cionistički lobi, i kršćanski cionisti – koje predstavljaju evangelisti, imaju ogroman utjecaj, tako da američki establišment ne smije ništa uraditi što je protivno interesu cionističkog Izraela. Amerikanci slušaju Izrael. Ne znam ko to može zaustaviti", objašnjava Duraković.

Nasilje ovih razmjera, kakvo se zbiva u Ukrajini, ruskom agresijom, i genocidom koji se vrši u Gazi, smatra Duraković, ne može proći bez vrlo ozbiljnih posljedica. Jedna od njih bit će jačanje terorizma na globalnom nivou, kazao je. "Takvo nasilje iritira ljude, provocira ih i izaziva bijes kod ljudi koji ne mogu drukčije reagirati osim terorizmom. Osuđujem svaki i svačiji terorizam. Ali očajnici će opet ubijati ljude na koncertima, u kino dvoranama… A onda će, s druge strane ti teroristički akti hraniti islamofobiju. Jedno zlo proizvodi drugo zlo. Svijet će postati nesiguran. Nažalost, to će se odraziti i na nas u BiH. Ta stigma islamofobna će se prenositi i na BiH i neće nam biti lako", rekao je Duraković.

O SDA i Trojki

Za stanje u BiH, ističe, najodogovornija je međunarodna zajednica.

"Ne preduzima adekvatne akcije iako ima visokog predstavnika koji može uraditi šta god hoće. On je iznad svega i svačega. Uvode sankcije Dodiku i njegovoj djeci – to meni zvuči karikaturalno. To se ne radi tako. Dodika je trebalo odmah smijeniti. Imamo i političare u FBiH koji su politički sterilni, koji ne umiju povesti prave akcije, koji imaju podanički odnos prema Dodiku i Čoviću. BiH je jako ugrožena", ocijenio je.

Duraković je naglasio da bošnjački lideri nemaju jasne strategije otpora prema Dodikovoj i Čovićevoj politici.

"Da im je stalo do države ne bi se sastajali s njima po krčmama. Oni nemaju viziju. Oni se brinu o raspodjeli fotelja. Oni bi morali učiti od Kurtija, koji je državnik, a nije političar", rekao je te dodao:

"Kad su bili zadnji izbori, ja sam otvoreno favorizirao smjenu – da SDA ode u opoziciju, da dođu neki novi ljudi. SDA je učinila ogromne greške u devastaciji državnosti BiH, radili su protiv interesa Bošnjaka i država. Međutim, kad sam vidio šta radi Trojka, shvatio sam da su došli još gori od onih prethodnih. Gore greške čine".

Sabor građana BiH

Govorio je i o Saboru građana BiH.

"Ja sam to u javnosti iznio prije skoro godinu dana. Formirali smo u Akademiji nauka jedan inicijativni odbor da se organizuje Sabor građana BiH u domovini i u dijaspori gdje bi kritičan nivo inteligencije iznio svoje stavove o državnosti BiH, jer Bošnjaci bez BiH ovdje ne mogu opstati, to bi bila nova Gaza. I onda smo pokrenuli inicijativu da to organizuju civilna društva. Održali smo dva-tri sastanka. Međutim, stigli su papiri od Hrvatskog narodnog vijeća, da oni ne pristaju na dvije stvari – 'uguravanje bh. identiteta, a to je negiranje državnosti, i ne pristaju na bilo kakvu kritiku Christiana Schmidta", zaključio je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...