NA FLORIDI JE SIGURNIJE: Netanyahuov sin izaziva bijes u Izraelu zbog ostanka u SAD-u, vojni je obveznik

Stotine Izraelaca vratili su se kući nakon što je vojska regrutirala više od 300.000 rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u historiji zemlje, piše londonski The Times.

  • Svijet

  • 25. Okt. 2023  

  • 0

Izraelski vojnici koji su se dobrovoljno prijavili da se pridruže ratu protiv Hamasa osudili su sina premijera Benjamina Netanyahua jer je ostao u Sjedinjenim Državama i "napustio svoju zemlju", prenosi Fena.

Stotine Izraelaca vratili su se kući nakon što je vojska regrutirala više od 300.000 rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u historiji zemlje, piše londonski The Times.

Najstariji sin Benyamina Netanyahua Yair preselio se na Floridu ranije ove godine i ostao tamo. Sa 32 godine on ispunjava sve uslove za vojnu dužnost, koja za rezerviste završava s 40 godina.

“Yair uživa u svom životu u Miami Beachu dok sam ja na prvoj liniji fronta”, rekao je jedan vojnik koji je tražio da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga.

Dobrovoljac koji se nalazi na frontu na sjeveru Izraela koja je svakodnevno izložena sve većoj paljbi Hezbolaha koji podržava Iran u južnom Libanu rekao je za The Times da ovo izaziva nepovjerenje i bijes među rezervistima.

“Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, svoje porodice, svoju djecu kako bismo ih zaštitili, ali i svoje kuće i zemlju. Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na front, ali Yair nije ovdje s nama. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u liderstvo zemlje”. rekao je on.

Iako nikada nije bio vojnik, Yair je odslužio obaveznu vojnu službu, a za to vrijeme bio je raspoređen u jedinicu glasnogovornika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Yair se preselio u Sjedinjene Države nakon kontroverzi oko njegovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Sin premijera Netanyahua izazvao je negodovanje javnosti nakon što je stotine hiljada Izraelaca koji su demonstrirali protiv vladinih reformi u pravosuđu nazvao “teroristima” i optužio Sjedinjene Države za finansiranje demonstranata u Izraelu.

“Vratio sam se iz SAD-a gdje imam posao, život, svoju porodicu – rekao je drugi rezervista, koji je također želio ostati anoniman i priprema se za raspoređivanje na južni front. Nema šanse da ostanem ondje i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku.”

“Ali, gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? Ovo je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u novijoj historiji i svako od nas trebao bi biti ovdje upravo sada, uključujući i premijerovog sina”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...