DODIKOVI MEDIJI U OČAJU: Potez Zukana Heleza glavna tema svih informativnih emisija...

On je kazao da je planom modernizacije Oružanih snaga BiH planirana nabavka lakih višenamjenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

  • Mini market

  • 26. Okt. 2023  

  • 4

Istup ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je najavio donaciju američkih helikoptera Bosni i Hercegovini toliko je razbjesnio medije pod kontrolom Milorada Dodika da je bio glavna tema i večernjeg Dnevnika.

Pa tako RTRS, nekad Javni servis, a već duže vrijeme TV servis pod kontrolom Dodikovog režima, ne posustaje u namjerama da na bilo koji način ospori ili opravda poteze Aleksandra Goganovića, zamjenika ministra odbrane BiH koji osporava Helezove najave.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je da je pronađeno rješenje nakon što Vijeće ministara BiH nije odobrilo novac za nabavku helikoptera i da će punu cijenu helikoptera platiti SAD, a da je novac već uplaćen.

Odustao je od nabavke UH II helikoptera jer su zastarjeli, pa će SAD kupiti novije BELL 412.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je da u skladu sa zakonom nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, bilo da se radi o sufinansiranju ili o donaciji, jer nisu predviđeni Planom modernizacije.

On je kazao da je planom modernizacije Oružanih snaga BiH planirana nabavka lakih višenamjenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

Na tvrdnje ministra odbrane BiH Zukana Heleza da će Oružane snage BiH dobiti puno bolje helikoptere od planiranih i da će sve platiti SAD, Goganović je kazao da Planom modernizacije nije planirana nabavka borbenih helikoptera.

- Hipotetički, ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje plana modernizacije koja je dio Pregleda odbrane usvojenog od strane Predsjedništva BiH, kao vrhovne komande, kazao je on.

Kazao je da ne vjeruje da bi se iko usudio upustiti u taj proces koji bi imao opasne posljedice, jer bi to bilo direktno kršenje Zakona o odbrani i Ustava BiH.

- Na računu Ministarstva odbrane ne postoje obezbijeđena sredstva za nabavku helikoptera. Ako je i istina da su SAD pristale da plate puni iznos, naglašavam da mi o tome nismo zvanično obaviješteni, ali opet ostaje otvoreno pitanje plaćanja PDV-a i špedicije što SAD sigurno ne bi pristale da finansiraju, kazao je uzrujani Goganović, te dodao kako ima informacije da su to neborbeni helikopteri, koje su SAD poklonile drugim državama, budući da Ministarstvo odbrane nije obezbijedilo sufinansiranje u predviđenom roku.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...