UZ POMOĆ UMJETNE INTELIGENCIJE: Posljednja pjesma "Beatlesa" bit će objavljena sljedeće sedmice

Dugoočekivana nova i istovremeno posljednja pjesma Beatlesa sa sva četiri člana bit će objavljena sljedeće sedmice zahvaljujući tehnologiji vještačke inteligencije (AI).

  • Kultura

  • 27. Okt. 2023  

  • 0

Britanska grupa "The Beatles" najavila je da će sljedeće sedmice biti objavljena njihova posljednja pjesma "Now and Then", javlja Anadolija.

Dugoočekivana nova i istovremeno posljednja pjesma Beatlesa sa sva četiri člana bit će objavljena sljedeće sedmice zahvaljujući tehnologiji vještačke inteligencije (AI).

Putem umjetne inteligencije u pjesmi je i glas njenog člana Johna Lennona, koji je preminuo prije 43 godine.

Kako javlja BBC, pjesmu "Now And Then", temeljenu na demo snimci člana benda Lennona iz 1970-ih, prošle su godine dovršili gitarista benda Paul McCartney i bubnjar benda Ringo Starr.

Bend je najavio da će pjesma "Now And Then" biti objavljena 2. novembra.

Članovi benda izjavili su da je bilo "izvanredno iskustvo" dovršiti pjesmu u koju je putem umjetne inteligencije uključen glas Lennona koji je preminuo 1980. godine.

Objašnjavajući da je Lennonov glas jasno prenesen na pjesmu, McCartney je rekao: "Uzbudljivo je i dalje raditi na muzici "The Beatlesa" i 2023. i pripremati se objaviti novu pjesmu koju javnost još nije čula".

Lennonova udovica Joko Ono dala je 1994. godine demo snimak Paulu McCartneyju na kaseti sa napisom "Za Paula", na kojoj su se nalazile Lenonove demo snimke za "Free As a Bird" i "Real Love".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...