IZAŠLA JE POSLJEDNJA PJESMA BEATLESA: Dovršena uz pomoć umjetne inteligencije (AUDIO)

Pjesmu je John Lennon otpjevao i odsvirao na klaviru u svom domu u New Yorku davne 1979. godine, međutim pjesma nikada od tada nije izašla zbog lošeg snimka, ali umjetna inteligencija pomogla je pri izdvajanju upotrebljivih dijelova iz te stare, bučne trake.

  • Kultura

  • 02. Nov. 2023  02. Nov. 2023

  • 0

The Beatlesi su danas objavili, kako kažu, njihovu posljednju pjesmu, sastavljenu od snimaka koji su stari više od četiri decenije – a to ne bi bilo moguće bez umjetne inteligencije. Poslušajte pjesmu.

Pjesmu je John Lennon otpjevao i odsvirao na klaviru u svom domu u New Yorku davne 1979. godine, međutim pjesma nikada od tada nije izašla zbog lošeg snimka, ali umjetna inteligencija pomogla je pri izdvajanju upotrebljivih dijelova iz te stare, bučne trake.

Fragmenti iz “Now and then” pjesme su kombinovani sa muzikom za gitaru pokojnog Georgea Harrisona, snimljenim 1995. godine kada su i uloženi napori da se ova pjesma završi. Taj poduhvat je navodno prekinut zbog lošeg kvaliteta zvuka, što je AI sada uspjela riješiti.

Konačno, dodani su novi snimci Paula McCartneyja i Ringa Starra koji su napravljeni ranije ove godine, a objavljena pjesma zaokružit će karijeru benda uključujući i Love Me Do, prvi singl The Beatlesa.

„Evo ga, Johnov glas, kristalno jasan. Prilično je emotivno. I svi sviramo na njemu, to je pravi snimak Beatlesa. U 2023. i dalje raditi na muzici Beatlesa i uskoro objaviti novu pjesmu koju javnost nije čula, mislim da je to uzbudljiva stvar”, kazao je McCartney u intervjuima o pjesmi.

Poznata producentska kuća koja je radila pjesmu, radila je na franšizi Gospodar prstenova, a producirala je i dokumentarac Get Back u kojem se pojavljuju The Beatlesi dok snimaju Let it Be.

Kada su stvarali Now and Then, inženjeri u WingNutu radili su sa 60 sati materijala snimljenih jednim mikrofonom koji je “pokupio” instrumente muzičara u bučnoj gužvi, a ne u pažljivo izrađenom miksu.

Mikrofon je takođe uhvatio pozadinsku buku i čavrljanje, zbog čega je veći dio snimka bio neupotrebljiv.

Tim je odlučio da koristi umjetnu inteligenciju da odvoji dijalog od drugih zvukova te su na taj način pomogli urednicima  da naprave čak i funkcionalan dokumentarac:

Na kraju, tim je bio u mogućnosti da razvije prilagođenu umjetnnu inteligenciju, dovoljno moćnu da ukloni svu pozadinsku buku i izoluje ne samo govor već čak i zvuk svakog instrumenta koji se svira u bendu.

Jess Aslan sa Goldsmithsa, Univerziteta u Londonu, kaže da je pjesma The Beatlesa zanimljiv eksperiment jer je urađena transparentno uz blagoslov živih članova benda, ali dodaje da je AI mač sa dvije oštrice koji također predstavlja rizik za umjetnike .

„Jedan značajan problem je da generativna AI stišće ionako izuzetno usko kreativno tržište rada“, kaže ona. “Drugi je onaj o vlasništvu, jer ovi modeli velikih razmjera zapravo zaobilaze zakone o autorskim pravima i rekonfiguriraju podatke umjetnika bez pristanka”, dodala je ona za Newscientist.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...