SENADA ŠELO ŠABIĆ O SUKOBIMA NA BLISKOM ISTOKU: “Jedino rješenje jesu dvije države”

Osvrnula se na konstatno bombardiranje Gaze i teške uvjete u toj enklavi.

  • Svijet

  • 27. Okt. 2023  

  • 0

Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose za N1 je komentirala situaciju na Bliskom istoku i globalne reakcije na situaciju koja se odvija tamo.

Već tri sedmice traje rat između Hamas i Izraela, a Šelo Šabić kaže da se ne vidi konačno rješenje te da samo vidimo širenje sukoba i stradanje civila.

“Ne znam što bi moglo biti drugo rješenje ako nije rješenje dvije države. Niti će se Izrael izmjestiti na drugu lokaciju niti će Palestinci nestati s tog teritorija. Morate živjeti u tom okruženju, morate uložiti napor u traženju rješenja u prostoru u kojem živite”, istaknula je.

Šelo Šabić navodi da je ključno zaštititi interese svih nas.

“Ako pustimo – a ne možemo kontrolirati ili nećemo zasutaviti – mi možemo vrlo lako svjedočiti jednom širem regionalnom sukobu koji će se negativno odraziti na našu vlastitu sigurnost, našu širu europsku i našu nacioanlnu.”

Osvrnula se na konstatno bombardiranje Gaze i teške uvjete u toj enklavi.

“Ne vidim da je ovo najbolji način da se zaštiti ni taoce ni građane Izraela.”

Postoji li uopće način da se Hamas oružano potisne?

“Možda… Hamas je 2006. došao na vlast kad je obećao građanima niz socijalnih usluga – imaju bolnice, škole, vrtiće… Ljudi su im dali povjerenje. Teško je provjeriti koliko su stvarno podržani, ali od disidenata i slobodnih glasova znamo da ta podrška nije tako velika. Neka se uništi Hamas evo, ali nakon toga mora biti političko rješenje, ne može biti vojno rješenje za ovakvu vrstu sukoba.”

“Nitko ne osporava opstojnost države Izrael niti njeno pravo da se brani i štiti svoje građane, ali ako dovedete u pitanje način kako zaštitu interpretiraju stvarajući humanitarnu katastrofu i ubijajuću nevine civile i djecu, automatski ste percipirani i optuženi za antisemitizam”, istaknula je Šelo Šabić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...