DAN ODLUKE: Predsjednica Europske komisije dolazi u BiH, otvara li naša zemlja pregovore...

Riječ je o njezinoj trećoj posjeti našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Europske unije za napredak BiH na europskom putu.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2023  

  • 1

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, 1. novembra, dolazi u Bosnu i Hercegovinu kada će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega i s predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Riječ je o njezinoj trećoj posjeti našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Europske unije za napredak BiH na europskom putu.

Predsjednica Europske komisije u Bosnu i Hercegovinu stiže uoči Izvještaja o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na europskom putu koji će biti objavljen 8. novembra.

Ona bi, prema najavama, tokom posjete trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i financijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

BiH na europskom putu

Bosna i Hercegovina je od Europske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidazski status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU u kontekstu rata u Ukrajini. Za otvaranje pregovora s BiH zalaže se veći broj članica EU-a, uključujući Hrvatsku, no tome se za sada se protive Njemačka i Nizozemska.

Vladajuća koalicija na državnoj razini u četvrtak je održala novi krug razgovora kako bi osigurala usvajanje još najmanje dva ili tri zakona u Parlamentu BiH do kraja mjeseca, a uoči dolaska predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Međutim, nisu se mogli dogovoriti oko toga gdje će biti sjedište prizivnog odjela Suda BiH. Ključni problem bio je hoće li sjedište prizivnog odjela državnog suda biti u Banjoj Luci, kako to traže vlasti RS-a, ili u Istočnom Sarajevu, na čemu insistiraju iz Federacije BiH argumentirajući to blizinom sjedišta Suda i Tužiteljstva BiH, kao i državnog zatvora u kojega se smještaju pritvorenici.

Delegacija EU u BiH istaknula je kako je razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis o tom pitanju, podsjećajući da je Europska komisija kao jedan od ključnih prioriteta za BiH definirala poboljšanje funkcioniranja pravosuđa.

Zbog spora oko ovog pitanja, ministri iz RS-a u Vijeću ministara BiH u četvrtak su na tom tijelu blokirali raspravu i o svim drugim zakonima pa parlamentu za sada neće biti upućen nikakav novi prijedlog na usvajanje.

Unatoč zastojima na državnoj razini, kao i zakonima koji su ranije usvojeni u Republici Srpskoj, a koji su u suprotnosti s legislativom EU-a, o datumu za početak pregovora govori se sve intenzivnije, dok je i dalje upitno kako riješiti brojne političke nesuglasice u našoj zemlji.

Posjeta državama zapadnog Balkana

Inače, posjeta zapadnom Balkanu predsjednica Europske komisije počinje danas u Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati s predsjednikom Stevom Pendarovskim.

U ponedjeljak ujutro razgovarat će i s premijerom Dimitrom Kovačevskim, dok će se u Prištini sastati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i premijerom Albinom Kurtijem.

U utorak ujutro boravit će u Podgorici gdje će se sastati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, dok će u poslijepodnevnim satima otputovati u Beograd.

U Beogradu će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s premijerkom Anom Brnabić, nakon čega dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...