BROJ ŽRTAVA RASTE IZ SATA U SAT: U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 8.005 Palestinaca, uključujući 3.342 djece

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova

  • Svijet

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba. 

Palestinci koji su pronašli utočište u školi u kampu Jabalia na sjeveru Gaze pokušavaju nastaviti život u teškim uslovima, javlja Anadolu.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari, u subotu je najavio "proširenje vojnih operacija", prelazeći na "sljedeću fazu rata protiv Hamasa".

Šef Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, govoreći u nedjelju u Katmanduu, u Nepalu, ponovio je svoj apel za "trenutni humanitarni prekid vatre, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i isporuku stalne humanitarne pomoći u opsegu koji zadovoljava potrebe naroda Gaze".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...