USLOŽNJAVA SE SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU: Snage za brzo reagovanje marinaca kreću se ka istočnom Mediteranu

Tim potezom će se jedinica marinaca približiti Libanu i Izraelu, u trenutku kada SAD upozoravaju građane da napuste Liban.

  • Svijet

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

Snage za brzo reagovanje američkih marinaca kreću se ka istočnom Sredozemnom moru, javlja CNN pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika.

Kako su naveli izvori te američke televizijske mreže, 26. ekspediciona jedinica marinaca, na amfibijskom jurišnom brodu USS “Batan“, djelovala je u vodama Bliskog istoka posljednjih sedmica, ali je krajem prošle sedmice počela da se kreće ka Sueckom kanalu.

Prema riječima jednog od zvaničnika, “Batan“ se trenutno nalazi u Crvenom moru i očekuje se da će uskoro preći u istočni Mediteran.

Tim potezom će se jedinica marinaca približiti Libanu i Izraelu, u trenutku kada SAD upozoravaju građane da napuste Liban.

CNN podsjeća da je jedna od uobičajenih uloga ekspedicione jedinice marinaca da pomogne civilima da se evakuišu.

Bijela kuća je u utorak saopštila da bi bilo „nerazborito i neodgovorno“ ne planirati moguću evakuaciju američkih državljana sa Bliskog istoka, uključujući Izrael i Liban.

Tokom posljednjeg rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, State department je naredio neborbenu evakuaciju američkih državljana iz Libana, kada je iz te zemlje za oko dvije sedmice evakuisano oko 15.000 Amerikanaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...