ZORAN MILANOVIĆ KAŽE DA "NEĆE ŠUTJETI": "Nemamo komplekse, nismo proganjali Židove u 2. svjetskom ratu"

(...) da bih sad morao trpjeti baš svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti, i to iz perspektive jednog hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve."

  • Regija

  • 30. Okt. 2023  

  • 2

Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na promociji novih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dodjeli prvih časničkih činova na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman. Tom prilikom dao je i izjavu za mediju povodom stanja na Bliskom istoku.

"Nema problema glasati za rezoluciju gdje je trebalo ostati samo suzdržan, to je bit priče. Tu je još bilo par neobjašnjivih postupaka. Mene, recimo, zanima zašto je Austrija glasala za to.

Češka ministrica govori da trebaju izaći iz UN-a… Pa izađi, tko ti brani, tko te drži... Nije UN idealna organizacija. Hrvatskoj je UN bio i dobar i loš. Da nije UNPROFOR-a, ipak je on omogućio Hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobjedu, to ne možemo negirati, to je važna stvar", rekao je Milanović.

"Postoji nešto što se zove čast, zdrav razum, reputacija, i s tim se ne bi trebalo igrati. Ja sam od zadnjih 30, barem 20 godina kao političar vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku, gdje nema dobrih.

U ovoj situaciji šutjeti neću. Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakakve, ali baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti, i to iz perspektive jednog hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve.

"Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci antifašista"

Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Kompleksa nemam, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju, neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo", rekao je, prenosi Index.hr.


"Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od nedobra, trenutno se tamo događa nedobro. I to sam prvi u Europi nakon irskog premijera upozorio. Nemojte se zezati jer za ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću šutjeti više.

Neću ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu kojemu je najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba a da naša bijeda od vlade ne reagira. I to smo doživjeli", rekao je Milanović. "Čekamo da nam veliki dedramatizator objasni što su to napravili", dodao je Milanović.

Na pitanja smatra li da je glasanje "protiv" sigurnosna ugroza, odgovara:

"Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. Hrvatska je srećom nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je prije svega, kao i zadnjih pet-šest godina, osobni trip i osobna slagalica jednog čovjeka koji je to sebi pokorio."

Upitan hoće li ići u Vukovar, s obzirom na plakat gradonačelnika Ivana Penave s HOS-om i slovom "U", rekao je: "Nije tome tu mjesto. Meni su se najavili neki gosti iz inozemstva koji bi rado prošetali tamo. Vidjet ćemo što će biti."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...