UKRAJINCI DEBELO ZAOSTAJU ZA RUSIMA: Dronovima nedostaju dijelovi, stižu polomljeni...

Stručnjakinja Melissa Haring smatra da Ukrajina nema dovoljno pilota dronova kao ni dovoljan broj sofisticiranih bespilotnih letjelica.

  • Evropa

  • 30. Okt. 2023  

  • 0

Od početka ruske agresije, Ukrajina se pokazala kao hrabra i otporna nacija koja je sposobna obraniti se i napasti vojno nadmoćnijeg protivnika. Zahvaljujući domaćoj domišljatosti uspjeli su nanijeti značajne gubitke neprijatelju, a posebno su neočekivani uspjesi postignuti u zraku, prenosi tportal.hr.

Rusija se u međuvremenu oporavila od početnih neuspjeha i Ukrajina je sada ta koja opet mora hvatati korak. Melissa Haring, viša suradnica u Atlantskom vijeću, upravo se vratila s obilaska bojišnice i smatra da Ukrajina mora dosta toga nadoknaditi kako bi postigla ravnopravnost s Rusijom.'Ukrajinci daleko zaostaju za Rusima u sektoru bespilotnih letjelica i to je budućnost rata', kazala je Haring za Insider.

Nedostaje pilota dronova

Stručnjakinja smatra da Ukrajina nema dovoljno pilota dronova kao ni dovoljan broj sofisticiranih bespilotnih letjelica. Početkom listopada Haring, koja surađuje s proukrajinskom zagovaračkom organizacijom Razom, obišla je regiju Zaporižja na jugoistoku Ukrajine u kojoj se nalazi najveća europska nuklearna elektrana i koju su djelomično okupirale ruske snage.

Na terenu je vidjela hrpu modela, od onih za nadzor koji pomažu u lociranju ciljeva za topničku paljbu do kamikaza dronova. Čak je upravljala jednim, ali iskustvo je bilo porazno.

'Mnogi dijelovi su loše kvalitete. Loši su. Izrađuju se u kineskim tvornicama i tu nema pažnje za detalje. Nedostaju im dijelovi. Polomljeni su kad stignu', razočarana je Haring. Na početku ruske agresije 2022. ukrajinska upotreba bespilotnih letjelica postala je viralna. Društveni mediji bili su preplavljeni videozapisima ruskih tenkova koje je uništio Bayraktar TB2 turske proizvodnje, koji je jedan ukrajinski dužnosnik nazvao 'super-oružjem'. Ali Rusija se brzo prilagodila, poboljšavši svoju protuzračnu obranu i sposobnosti elektroničkog ratovanja do te mjere da se TB2 više ne pojavljuje na prvim crtama.

Rusija je od tada također posvetila veću pažnju sektoru dronova. I oni koriste jeftine kineske komponente. Ukrajinski dužnosnik nedavno je ustvrdio da pronađeni dijelovi sugeriraju da Moskva kupuje motore za bespilotne letjelice s AliExpressa i koristi ih sa smrtonosnom učinkovitošću Primjer ukazuje na činjenicu da kvaliteta izrade i nije toliko važna kada je namjera raznijeti vlastiti dron u komadiće već na prvom letu. Rusija također zadaje velike probleme ukrajinskoj protuzračnoj obrani s rojevima jeftinih iranskih dronova kamikaza Shahed-136. U kolovozu je The New York Times izvijestio da Rusija sada masovno sama proizvodi sličnu bespilotnu letjelicu, pod nazivom Geran-2.

Ukrajina, također, počinje raditi bespilotne letjelice vlastite proizvodnje. Prošli je mjesec ukrajinska tvrtka objavila da njezini novi napadački dronovi Punisher mogu izbjeći rusku tehnologiju elektroničkog ometanja. Neki od njih su već dospjeli na teren i koriste ih ukrajinske oružane snage. Ukrajina je također počela koristiti domaće bespilotne letjelice R18 oktokoptere za napade na ruske tenkove. Ali upravo tu, u komercijalnoj proizvodnji kvalitetnih bespilotnih letjelica, Ukrajina, po većini mišljenja, pokušava sustići svog protivnika, koji uživa značajnu, desetljećima dugu prednost kada je u pitanju vojno-industrijski sektor. Vlada je obećala potrošiti više od milijarde dolara sljedeće godine u nastojanju da izgradi svoju flotu dronova. No, na terenu postoji osjećaj da su dronovi previše važni da bi ih prepustili državi.

Moraju se opredijeliti

'Mislim da je ono što me razočaralo to što je ukrajinska vlada od ovoga napravila veliku stvar, a kada razgovarate s lokalnim aktivistom i ljudima koji pokušavaju ispuniti ovu potrebu na terenu, oni će reći da vladin trud nije dovoljan i da subvencije koje je vlada dala nisu dovoljne', navodi Haring i dodaje da ukrajinsko civilno društvo ponovno uskače u prazninu, obučava pilote dronova i samo kupuje dronove. Samuel Bendett, stručnjak za bespilotne letjelice u Centru za mornaričke analize, organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za Insider da će ukrajinska vlada morati uložiti sve na nekoliko odabranih modela bespilotnih letjelica.

'Ukrajina je na početku vodila u tehnološkoj utrci, ali veličina i razmjeri Rusije sada idu u njezinu korist. To ne znači da je Ukrajina u problemima, već da mora donijeti neke odluke o tome u koje će bespilotne letjelice ulagati', savjetovao je Bendett.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...