KOLUMNA ĐURE KOZARA: Amerikanci hoće što SNSD neće

Zbog opstrukcije srpskih ministara u Vijeću ministara BiH, Amerikanci će za dva nova američka helikoptera za OS platiti puni iznos od 80 miliona KM i tako ponovo potvrditi koliko cijene našu vojsku i poštuju suverenu BiH

  • Mini market

  • 31. Okt. 2023  

  • 0

Piše: Đuro KOZAR (Oslobođenje)

Zastupnici iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine i srpski ministri u Vijeću ministara mogu, po nalogu Milorada Dodika, usporavati i osporavati razvoj i moderniziranje Oružanih snaga, ali kad im se ispriječe Sjedinjene Američke Države, onda im je - trud uzalud. Upravo se to dogodilo u svezi s nabavkom dva helikoptera BELL 412, čiji će puni iznos od 80 miliona KM platiti Ministarstvo obrane SAD-a, čime su američki prijatelji još jednom potvrdili ne samo da cijene našu vojsku koja se dokazala u mirovnim misijama i kao partner NATO-a nego i da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Inače, dvomotorni helikopter BELL 412 ima dva mjesta za posadu i 13 za putnike i na njima su u eskadrilama članica NATO-a ugrađeni mitraljezi koji u kratkom periodu mogu ispaliti nekoliko uzastopnih rafala. Amerikanci su nam uz veliki popust, u prosincu 2021. godine, isporučili i četiri transportna helikoptera vojne oznake UH-1H-II poznatija kao Huey, čija je cijena bila 38,5 miliona američkih dolara, od čega je BiH sudjelovala sa 4,3 miliona dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Tako se u Brigadi zrakoplovstva i protivzračne obrane OSBiH sada nalazi 11 višenamjenskih helikoptera, ali su osim ovih američkih ostali modeli stariji, a srednji transportni helikopteri Mi-8MTV1 i Mi-8MT čak imaju prosječnu starost od 28 godina, ali su zahvaljujući kapitalnom remontu operativni. Članovi Vijeća ministara BiH iz srpskog naroda Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić, unatoč ratu u Ukrajini i oružanim sukobima na Bliskom istoku, ne smatraju da se Bosna i Hercegovina treba pripremati za obranu i naoružavati, pa su uštopali 3,6 miliona maraka, koliko je iz proračunske rezerve ranije bilo odobreno za nabavku pomenuta dva američka helikoptera. Budući da je do kraja rujna trebalo odobriti pomenuta sredstva, a kako je taj rok probijen, vjerojatno su smatrali da će ovaj za BiH vrlo povoljan aranžman s Amerikancima propasti i da će svog šefa Dodika obavijestiti da su izvršili njegov nalog, ali nije ispalo onako kako su planirali i Oružane snage će, ipak, dobiti helikoptersko pojačanje.

Sada se o ovome više neće pitati Vijeće ministara, a pomenutih planiranih 3,6 miliona KM trebalo bi prebaciti Ministarstvu obrane, naprimjer za nabavku novih uniformi, jer na tome insistira zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, koji je u intervjuu u emisiji “BiH uživo” na BHT1 rekao da je prioritet uniforma, a ne kupovina helikoptera i drugog naoružanja. Time se složio sa ministrom finansija Amidžićem, koji je prije izjavio da je BiH “sa što manje vatrene moći - stabilnija i sigurnija”, što je, sada kad traju ratovi u svijetu i kad mnogi jačaju svoju obranu - nelogično i apsurdno. Na ovom mjestu podsjetio bih na 17. rujan 2007. godine, kad su prvi put, na platou kasarne Zalužani kod Banje Luke, postrojeni pripadnici Brigade zračnih snaga koji su poručili da je veliki njihov patriotizam i opredijeljenost za obranu BiH, ali da moraju imati modernije helikoptere. Ono čim su tada u hangarima raspolagali bilo je naslijeđeno od bivše JNA, većini letjelica istekao je rok i od tada je remontima produžavana njihova operativna sposobnost. Tako je bilo sve do 2021. i četiri Hueya i svakako je dobro što se na tome nije stalo, nego se u nabavci novih helikoptera unatoč opstrukcijama krenulo dalje. To je i razumljivo kad se zna da je osnovna uloga Brigade zračnih snaga i PZO u slučaju rata borbom ostvariti najviši mogući stepen prevlasti u zračnom prostoru i time osigurati povoljne uvjete za dejstva ostalih dijelova OS-a. Prednost helikoptera u odnosu na avion je u tome što helikopter može okomito uzlijetati i slijetati te letjeti (lebdjeti) u mjestu i okretati se oko vlastite osi.

General Salko Begić (1948-2023) bio je pilot helikoptera Gazela u JNA i prvi komandant Zračnih snaga i PZO Vojske Federacije BiH, a onima koji su ga poznavali ostao je u sjećanju kao vrlo zanimljiv sugovornik. Jednom mi je pričao o tome da kad već nemamo vojne avione, znatno je povećana uloga transportnih helikoptera koji u ratu dobijaju naoružanje i više su od prevoza vojnika. Istakao je da Zračna brigada OS-a ima ulogu da svojim dejstvima ojača i potpomogne snage kopnene vojske u izvršavanju njihovih osnovnih zadataka u ratu. Sigurno je da bi uloga ove brigade dobila posebnu važnost u početnom periodu rata, jer bi sudjelovala u odbijanju masovnih udara neprijateljske avijacije iz zraka i u stvaranju povoljnih uvjeta za potpuno aktiviranje, razvoj i početna dejstva naših oružanih snaga, kao i svih struktura općenarodne odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...