ZLATAN BEGIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Ambasador Hrvatske u UN-u je ustaša, žude da nas ograde žicom…“

Nakon njegovog izlaganja ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija zatražio je riječ od kineskog ambasadora koji predsjedava Vijećem sigurnosti iako nije planirano da se obrati.

  • Vijesti

  • 03. Nov. 2023  

  • 21

Zlatan Begić, zastupnik u državnom parlamentu oštro je reagirao nakon scena iz New Yorka, za vrijeme rasprave u Generalnoj skupštinu Ujedinjenih nacija.

-Ambasador Hrvatske u UN-u je ustaša, upravo zbog toga i jeste ambasador jedne od zemalja agresora na BiH - što je Hrvatska. Svijet dugo nije vidio perfidniju nacističko/rasističku politiku kao što je politika naših zapadnih susjeda, naprosto žude da nas ograde žicom. Bodljikavom, poručio je Begić.

Podsjetimo, prava diplomatska drama odvijala se tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja je posvećena stanju u BiH. Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić direktno prozvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, oglasio se, oštrim napadom ambasador Hrvatske pri UN-u.

"Posebno smo zabrinuti izjavom premijera jedne susjedne zemlje, da su oni izlobirali kod visokog predstavnika nametanje takvih izmjena entitetskog ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji odgovara političkim interesima susjedne države, a na štetu suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ovdje, naravno, mislim na premijera i Vladu susjedne države Hrvatske", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komšić je istakao da to može biti značajan dokaz i pokazatelj pristrasnosti visokog predstavnika, što onda otvara brojna druga pitanja.

"Jedno od tih pitanja odnosi se na to da je stvaranje etnički čistih teritorija u Bosni i Hercegovini pod faktičkom kontrolom susjednih država, što je visoki predstavnik učinio kroz nametnuti model izbora za gornji dom zakonodavnog organa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Takvo nešto sigurno nije dobra niti odgovarajuća praksa", rekao je Komšić. 

HRVATSKI AMBASADOR IVAN ŠIMONOVIĆ ODMAH REAGIRAO

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim narodima Ivan Šimonović kazao je tokom izlaganja u Vijeći sigurnosti da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije legitimno izabran na što je reagovao ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"U vezi prisustva gospodina Komšića na današnjem sastanku i njegovih zaključaka želim ukazati da ga Republika Hrvatska ne prepoznaje kao legitimnog člana Predsjedništva Bosna i Hercegovine", kazao je hrvatski ambasador.

Dodao je da je na poziciju člana Predsjedništva došao etničkim inženjeringom.

"Iskreno se nadamo da će izmjene izbornog zakona spriječiti takve manipulacije u budućnosti", rekao je hrvatski ambasador.

Nakon njegovog izlaganja ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija zatražio je riječ od kineskog ambasadora koji predsjedava Vijećem sigurnosti iako nije planirano da se obrati.

"Smatram neprimjerenim od svog kolege iz Hrvatske da nazove predsjedavajućeg Predsjedništva moje zemlje nelegalnim i nelegitimnim", kazao je Lagumdžija čiji odgovor pogledajte u nastavku!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...