NEUOBIČAJEN DOČEK BLINKENA U TURSKOJ: Bez visokih zvaničnika na aerodromu, poslali zamjenika guvernera Ankare

Blinken je došao u Ankaru kako bi se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom.

  • Svijet

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken boravio je u zvaničnoj posjeti Turskoj. No već po dolasku na aerodrom u Ankari dočekao ga je "hladan tuš". U najmanju ruku neuobičajena diplomatska praksa. 

Blinken je došao u Ankaru kako bi se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom.

Avion koji je dovezao Blinkena i njegovu delegaciju u Ankaru sletio je na aerodrom Esenboğa u 23.58 sati u nedjelju navečer. Na aerodromu prilikom dočeka američkog državnog sekretara nije bilo visokih zvanica.

Blinkena su na aerodromu Esenboğa dočekali američki ambasador u Ankari Jeffry Flake, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova za bilateralna politička pitanja za Ameriku ambasador Yaprak Balkan i zamjenik guvernera Ankare Namık Kemal Nazlı, precizirao je turski list Yeni Safak.

Kako se može zaključiti, ovaj potez turskih vlasti je određeni vid poruke Blinkenu, ali i generalno Sjedinjenim Američkim Državama, zbog njihovog stava o Izraelskom bombardiranju Gaze u kojoj svakodnevno ginu deseci civila, među kojima i djeca.

Na službenim sastancima ministra vanjskih poslova Fidana i njegovog kolege Blinkena, razgovaralo o situaciji u Gazi, regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima. S druge strane, građani u Ankari su okačili plakate sa fotografijom Abu Ubeydea, glasnogovornika brigada Izzeddin Al Qassam povezanih s Hamasom, na mostu na ruti kojom je određeno da se Blinken vozi do područja gdje se Blinken sastao sa Hakanom Fidanom u Ankari.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...