REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE NA DODIKOVO "OTCJEPLJENJE": Takve izjave su opasne i za stabilnost Zapadnog Balkana

Dalje navode kako su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

  • Politika

  • 07. Nov. 2023  07. Nov. 2023

  • 1

Nakon što je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u intervjuu "Nacionalu" rekao kako otcjepljenje RS-a nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže ovaj entitet u toj namjeri, reagovali su u ambasadi SAD-a u BiH.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje, opasno ne samo za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana”, navode iz Ureda za odnose sa javnošću ambasade SAD-a u BiH.

Dalje navode kako su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja. Zablude gdina. Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, zaključuju u Uredu za odnose sa javnošu ambasade.

Reagovao je i lider HDZ-a Dragan Čović koji je poručio da podržava “cjelovitu i nedjeljivu BiH”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...