UŽASI RATA: Hiljade civila bježe sa sjevera Gaze dok se sukobljavaju izraelske trupe i borci Hamasa

Egzodus se dogodio u roku od četiri sata koji je najavio Izrael, poručivši stanovnicima da evakuišu to područje ili rizikuju da budu zarobljeni u nasilju.

  • Svijet

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Hiljade palestinskih civila marširalo je danas sa sjevera pojasa Gaze tražeći utočište od izraelskih zračnih napada i žestokih kopnenih borbi između izraelskih trupa i boraca Hamasa, javlja Reuters.

Egzodus se dogodio u roku od četiri sata koji je najavio Izrael, poručivši stanovnicima da evakuišu to područje ili rizikuju da budu zarobljeni u nasilju.

Međutim, centralni i južni dijelovi male, opkoljene palestinske enklave također su bili pod vatrom jer je rat između Hamasa i Izraela ušao u drugi mjesec.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u zračnom napadu koji je pogodio kuće u izbjegličkom kampu Nusseirat ubijeno 18 ljudi jutros. U Khan Younisu šest osoba, uključujući i mladu djevojku, ubijeno je u zračnom napadu.

“Sjedili smo u miru kada je odjednom zračni napad F16 aviona pogodio kuću i raznio je, cijeli blok, tri kuće jednu do druge”, rekao je svjedok Mohammed Abu Daqa.

“Civili, svi civili. Jedna starica, starac i još ima drugih koji su pod ruševinama“, rekao je.

Izraelska vojska je saopštila da je njena ofanziva ciljala Hamasovu tunelsku mrežu ispod enklave. U zračnim napadima ubijen je Hamasov proizvođač oružja i nekoliko boraca, naveli su.

Grad Gaza, glavno uporište militantne grupe Hamas na toj teritoriji, sada je okružen izraelskim snagama. Vojska je saopštila da su trupe napredovale do centra gusto naseljenog grada, dok Hamas kaže da su njegovi borci nanijeli velike gubitke neprijatelju.

Zvaničnici UN-a i zemlje G7 pojačali su apel za humanitarnu pauzu u neprijateljstvima kako bi pomogli u ublažavanju patnji civila u Gazi, gdje su zgrade sravnjene sa zemljom, a ponestaje osnovnih zaliha.

Palestinski zvaničnici rekli su da je do sada ubijeno 10.569 ljudi, od kojih su 40 posto djeca. Nivo smrti i patnje je “teško shvatiti”, rekao je glasnogovornik zdravstvene agencije UN-a Christian Lindmeier u Ženevi.

Izrael je napao Gazu kao odgovor na prekogranični napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem su naoružani napadači ubili 1.400 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 240 talaca, prema izraelskim izvještajima.

Rat se pretvorio u najkrvaviju epizodu u generacijama dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...