UBIJENO 55 IGRAČA: Slomljeni, ali i ponosni nogometaši Palestine kreću u pohod na historijski rezultat

Nogometna reprezentacija Palestine za dvije sedmice otvorit će takmičenje na Azijskom kupu u trenucima dok bjesni rat u Gazi i dok se nogometaši ne mogu mislima okrenuti svemu onome na terenu.

  • Sport

  • 02. Jan. 2024  

  • 0

Prošle godine u Palestini upriličeno je veliko slavlje jer se reprezentacija plasirala na najveće kontinentalno takmičenje u Aziji. Međutim, kako se ratu u Gazi ne nazire kraj, tim je potpuno slomljen.

Dvije sedmice prije prve utakmice na Azijskom kupu u Kataru, ekipa Palestine trenira daleko od svoje domovine i pokušava se usredotočiti na nogomet. Neki od nogometaša izgubili su svoje najbliže tokom izraelskog bombardovanja, a sredinom oktobra Nogometni savez Palestine objavio je da je čak 55 nogometaša ove zemlje ubijeno od 7. oktobra.

Osim ubijenih nogometaša, uništeno je i 10 nogometnih igrališta pa su tako reprezentativci Palestine otputovali u Saudijsku Arabiju na finalne pripreme za Azijski kup koji se od 12. januara do 10. februara održava u Kataru.

"Svi su 'zalijepljeni' za telefone i vijesti, prije i poslije treninga, bilo da su u autobusu ili hotelu. Imamo mnogo fizičkih, tehničkih, taktičkih i psiholoških problema", otkrio je selektor reprezentacije Palestine Makram Daboub.

Ovo će biti tek treći nastup za Palestinu na Azijskom kupu, no svi u timu prepuni ponosa žele napraviti veliki rezultat i učiniti državu ponosnom skrenuvši pažnju na stradanja nedužnih civila. Historijski rezultat bio bi prolazak grupe i to je ono na šta ciljaju svi u timu.

"Mnogi igrači se bore poput Mahmouda Wadija i Mohammeda Saleha čije su porodice zarobljene u Gazi i gdje su im domovi uništeni. Oni pate", dodao je selektor Daboub.

 

Selektor je otkrio da je glavni cilj plasman u drugu fazu Azijskog kupa, a sve kako bi se pokazalo "časno lice palestinskog nogometa".

Palestinci će takmičenje otvoriti protiv Irana 14. januara, a u grupi su još Ujedinjeni Arapski Emirati i Hong Kong. Dvije reprezentacije izborit će direktan plasman u drugu rundu, ali i četiri najbolje trećeplasirane ekipe, čemu se Palestinci i nadaju na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...