"MORAMO POMOĆI DJECI BOSNE": Dan kada se Graham Bamford spalio zbog rata u BiH

Počivaj u vječnom miru. Nikada tvoje ime nećemo prepustiti zaboravu.

  • Sjećanje

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 10

Na današnji dan 1993. godine, Britanac Graham Bamford se ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio, želeći na ovaj način ukazati na stradanje građana Bosne i Hercegovine koji su bjesomučno ubijani, proganjani i ponižavani.

"Britanska vojska ne smije biti počasnom gardom na masovnoj sahrani. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati - vojnu zaštitu", napisao je Graham Bamford u oproštajnom pismu.

"Na ovom mjestu 29. aprila 1993. godine Graham Bamford spalio se i umirućim glasom poručio: Moramo pomoći djeci Bosne", natpis je na maloj crnoj ploči koja se nalazi na travnjaku ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu.

Nagrada Grada Sarajeva nazvana po njemu dodjeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

"Počivaj u vječnom miru. Nikada tvoje ime nećemo prepustiti zaboravu", poručili su iz institucije Grada Sarajeva.

"Slobodna Bosna" pisala je o Bamfordu u svojim printanim izdanjima. 

Podsjećamo, mirni porodični čovjek Bamford, nakon televizijskih slika pokolja u Ahmićima, spalio se pred britanskim Parlamentom.

"Ništa ili veoma malo znali smo o Grahamu Bamfordu 1993. godine. Bili smo okruženi smrću i preživljavanjem dan za dan. Najvažnije su bile vijesti sa bh. ratišta i nada da će svjetske sile konačno reci STOP ubijanju. Istovremeno, u Londonu je Bamford na najradikalniji način želio pokrenuti Britance da pomognu prestanak rata u BiH. Međutim, nakon prvobitnog šoka, kada se 29. aprila 1993. godine, naočigled prolaznika zapalio pred zgradom britanskog Parlamenta, tamošnja javnost odlučila je prešutjeti", zapis je iz našeg izdanja.

alt

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...