MINISTAR PRAVDE BiH DAVOR BUNOZA: "Pažljivo sam analizirao, izvještaj Evropske komisije je pozitivan"

Najavio je da sljedeće sedmice ima sastanak s predstavnicima Republike Srpske, „da usaglasimo konačno te stavove“.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2023  

  • 3

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako smatra da je izvještaj Evropske unije pozitivan, prenosi Fena.

“Pažljivo sam analizirao vezano za Ministarstvo pravde, odnosno za zakone. Bila je određena primjedba vezano za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u. Međutim, smatram da je ključ da se taj zakon provede u praksi. Vidjeli ste jučer da je VSTV napokon imenovao odjel za integritet, da se kreće s popunjavanjem tog odjela”, kazao je Bunoza.

Ono što se očekuje od nas, naveo je on, je zakon o sudovima, odnosno zakon o sudu BiH.

Najavio je da sljedeće sedmice ima sastanak s predstavnicima Republike Srpske, „da usaglasimo konačno te stavove“.

“Zasad, koliko vidimo, sporno je i dalje sjedište, da li Istočno Sarajevo ili Banja Luka, da napravimo neki kompromis. U vezi kaznenih nadležnosti, isto tu pokušavamo da usaglasimo stavove, mislim da smo blizu. Također, još jedan reformski zakon koji ćemo uskoro ‘izbaciti’ jesu izmjene i dopune zakona o državnoj službi”, kazao je ministar pravde BiH.

To je, dodao je on, također, bitan zakon kada govorimo o reformi javne uprave.

“To je ono na čemu radimo. Također, harmonizacija kaznenog zakonodavstva. Ono što je realno očekivati, da se riješi pitanje zakona o sudovima BiH, izmjene i dopune zakona o državnoj službi, ali isto tako i zakon koji se tiče sprečavanja sukoba interesa na nivou BiH. To je nešto realno, po mom mišljenju, i stvar je političke volje da se to riješi”, kazao je Bunoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...