AMBASADOR AVDOVIĆ O POČETKU PREGOVORA BIH ZA ČLANSTVO U EU: "Pred nama je ogroman rad"

"Kriteriji su pomjereni pa mi to ne daje pravo da budem samo optimista i pesimista već znam da mora stojati iza toga dodatni rad u ovom dodatnom vremenu."

  • Mini market

  • 09. Nov. 2023  09. Nov. 2023

  • 0

U srijedu je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju, ali pod određenim uslovima, koji moraju biti ispunjeni do marta naredne godine.

Kolegij komesara Evropske unije sastao se u srijedu kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

Iako u izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine uslovno zeleno svjetlo. 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Erol Avdović za Hayat TV, kaže da je pogled iz Brisela nedorečen ali smo se nekako provukli. 

Tvrdi da kao čovjek je svjestan da od ovoga ne treba praviti euforiju.

"Pogled iz Brisela je nedorečen, ali opet smo se nekako provukli. Jedan sam od onih koji je zadovoljan zbog toga, naravno kao diplomata, iako kao čovjek znam da ne trebamo praviti nikakvu euforiju od toga. Mart je dodijeljen kao dodatno vrijeme za Bosnu i Hercegovinu iako se nigdje ne spominje zvanično, mi smo dobili preporuku od Evropske komisije."

Avdović dodaje da odluku će donijeti Vijeće Evrope će na samitu od 14. do 15. decembra.

"Oni koji su preporuku donijeli nadaju se da će biti podržana. Drama je bila u tome što je sinoć se govorilo o tome da će biti preporučeno da Bosna i Hercegovina otvori pregovarački proces, a jutros smo dobili verziju po kojoj je preporučeno uz jedan uvjet, koji je veoma ozbiljan, da se ispune svi kriteriji koji su zadani za našu zemlju."

KRITERIJI SU POMJERENI

Iako je optimizam najslabija karika u politici, kako tvrdi Avdović, on želi biti optimista jer nastavlja borbu za naše argumente koje imamo.

"Kriteriji su pomjereni pa mi to ne daje pravo da budem samo optimista i pesimista već znam da mora stojati iza toga dodatni rad u ovom dodatnom vremenu."

Da odluka iz Evrope bude ovakva smatra da je to zbog delikatnog balansa i želje Evropske unije da bude politički korektna ali i malo straha od Zapadnog Balkana.

"Mi smo na to cijelo vrijeme upozoravali šta bi moglo da se desi sve do neke radikalizacije cijelog regiona i mislim da su diplomate Evropske komisije uvažili sve to i izišli sa ovakvim, neko će cinički reći spinom, jer nema nekog značajnog pomjeranja, ali naravno tu je činjenica da je ipak preporučeno da Bosna i Hercegovina otvori te pregovore uz naznaku uz materijal kojem stoji da će preporučiti umjesto preporuke. Mi znamo da je ta preporuka tu, ali naglašavam pred nama je ogroman rad i mi moramo raditi na tome", kazao je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...