MASOVNA HAPŠENJA ŠIROM EVROPE, VELIKA AKCIJA I U HRVATSKOJ: Uhapšena dvojica maloljetnika zbog desničarskog ekstremizma

"Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvanijii, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhapšeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama", piše policija.

  • Evropa

  • 10. Nov. 2023  

  • 0

Hrvatski MUP je objavio saopćenje o više uhapšenih širom Evrope, od kojih su dvije osobe uhapšene u Hrvatskoj.

"Eurojust i Europol podržali nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvanijii, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhapšeno je petero osumnjičenika i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama", piše policija.

"Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D printera. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", dodaje policija.

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

"Slučaj je otvorio Eurojust u julu 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne saradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. novembra kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu", dodaje se.

"Europolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od jula 2023. godine te je okupio uključene istražioce iz cijele Evrope kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola - u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni štab u sjedištu Europola s ciljem koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu", pišu.

U ovoj istrazi sudjelovala su sljedeća tijela:

Belgija: Ured saveznog državnog tužioca, istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu, Savezna pravosudna policija Antwerpen

Hrvatska: Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Služba terorizma Ravnateljstva policije

Italija: Državno tužilaštvo pri Sudu za maloljetnike Pijemonta i Doline Aosta te Ured javnog tužioca Suda za maloljetnike u Salernu

Litva: Odjel za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije Ureda glavnog državnog tužioca, Litvanski ured kriminalističke policije

Holandija: Ured nacionalnog javnog tužioca u Rotterdamu, nacionalna policija

Rumunija: nacionalna policija

Dvije osobe su, dodaje policija, obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj te su obje maloljetne.

"S obzirom na njihovu dob, nismo u mogućnosti iznositi više informacija", objavila je policija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...